Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wikipedia“ tikisi pasiekti milijardą mobiliųjų telefonų vartotojų

Interneto enciklopedija „Wikipedia“ siekia, kad iki 2015 metų ja naudotųsi milijardas mobiliųjų telefonų vartotojų – dvigubai daugiau negu dabar, pranešė vienas šio projekto vadovų.
„Wikipedia“ mobiliajame telefone
„Wikipedia“ mobiliajame telefone / 123rf nuotr.

„Wikipedia“ fondo viešųjų ryšių direktorius Jay Walshas naujienų agentūrai AFP Tokijuje pareiškė, kad besivysčiusiame pasaulyje sparčiai plečiantis mobiliojo ryšio tinklams, atsiveria puikios galimybės pritraukti daugiau vartotojų, nors dėl to ši atviroji enciklopedija netenka dalies potencialių redaktorių.

Atokiose pasaulio dalyse, kur kompiuteriai mažai paplitę, reikalinga „lengvesnė“ tekstinė šios enciklopedijos versija, pridūrė jis.

„Keista, kokiu iššūkiu tampa padaryti savo tinklalapį prieinamu per paprasčiausią telefoną, – J. Walshas sakė sekmadienį Japonijos sostinėje vykusios konferencijos kuluaruose. – Regionuose, tokiuose kaip Artimieji Rytai, įsijungti telefoną ir prieiti prie projekto, tokio kaip „Wikipedia“, gali kainuoti porą JAV dolerių, o tai nemaža šalyse pinigų suma.“

„Stengiamės eliminuoti šią kliūtį, kad žmonėms nereikėtų apie tai galvoti“, – aiškino jis, pridūręs, jog šiuo metu mobiliųjų „Wikipedia“ vartotojų pasaulyje yra apie 483 milijonus.

Projekto vadovai tikisi, kad mobilioji enciklopedijos versija „Wikipedia Zero“ padės įveikti potencialiems redaktoriams kylančias kliūtis, ypač žengiant į regionus, kuriuose vietinės šios žinių saugyklos versijos dar tik pradedamos kurti. Pavyzdžiui, „Wikipedia“ versija suahilių kalba teturi 88 aktyvius redaktorius.

„Wikipedia“ prieinama 285 kalbomis, tarp jų lietuvių ir žemaičių.

Tačiau J. Walshas pripažįsta, kad mobilusis telefonas tebėra labai nepatogi priemonė rašyti ir redaguoti „Wikipedia“ straipsnius.

„Daugiausiai dėmesio esame sutelkę į technologijų infrastruktūrą, kad dirbti būtų lengviau, – sakė jis. – Šiame projekte svarbiausios didžios idėjos – nešti pokyčius ir daryti pasaulį geresne vieta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius