2040 metais pro Žemę praskrisiantis asteroidas pavojaus jai nekels

Didžiulis asteroidas, po 28 metų praskrisiantis visai arti Žemės, jokios žalos jai nepadarys, tvirtinama naujame tyrime.
Planeta kerta asteroidų žiedą
Planeta kerta asteroidų žiedą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nauji asteroido 2011 AG5 stebėjimai leidžia astronomams tvirtai teigti, kad 140 metrų skersmens kosminis kūnas 2040 metais į Žemę neatsitrenks. Pernai, kai asteroidas atrastas, mokslininkai teigė, kad egzistuoja viena galimybė iš 500, jog 2011 AG5 susidurs su mūsų planeta, rašo SPACE.com.

Astronomai asteroido nekenksmingumu įsitikino po stebėjimų spalį, atliktų „Gemini North“ teleskopu Havajuose. Tai tik patvirtino birželį paskelbtas NASA tyrimo išvadas, kurios rėmėsi ne vieną mėnesį trukusiais asteroido stebėjimais.

Sprendžiant pagal dviejų futbolo aikščių dydžio asteroido judėjimo trajektoriją, jis prie Žemės neturėtų prisiartinti labiau nei per 890 tūkst. kilometrų. Tai dvigubai didesnis atstumas nei skiriantis mūsų planetą ir Mėnulį.

„Tai ypač sudėtingi labai blausaus objekto stebėjimai. Mes stebėjomės, kaip lengvai „Gemini“ teleskopas rado tokį blyškų asteroidą, esantį taip žemai danguje“, – teigė Richardas Wainscoatas, 2011 AG5 stebėjimus atlikusios tyrėjų komandos narys.

Tai, kad asteroidas toks didelis, dar nereiškia, kad jį lengva pamatyti, pažymi mokslininkai. Naudodami „Gemini North“ teleskopą, spalį jie asteroidą tris kartus nufotografavo.

NASA astronomai ir kiti mokslininkai nuolat stebi dangų, žvalgydamiesi asteroidų, kurie potencialiai gali susidurti su Žeme. Iki šiol atrasta apie 9 tūkst. tokių netoli Žemės esančių objektų, tačiau jų iš viso gali būti milijonas ar daugiau, teigia NASA.

Beveik 95 proc. didžiausių netoli Žemės esančių daugiau kaip kilometro dydžio asteroidų jau identifikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius