Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alaus neketinama atsisakyti net Marse

Praėjusį pavasarį įmonė „Budweiser“ paskelbė planus tapti būsimų Marso kolonistų alumi. Kompanija šį didžiulį aludarystės žingsnį turėtų žengti gruodžio 12 d, kai „SpaceX Falcon 9“ raketa iškels „Budweiser“ miežių sėklas iš Kanaveralo kyšulio Floridoje į Tarptautinę kosmoso stotį.
Vilniuje prasidėjo „Vilniaus alaus festivalis“
Jeigu tik žmonės sugebės nusigauti į Marsą, tai tokio vaizdelio būtų galima tikėtis ir Raudonojoje planetoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sėklos, maža TKS atsargų papildymo misijos dalis, yra „Anheuser-Busch“ („Budweiser“ motininės kompanijos) bandymas atlikti stotyje du naujus eksperimentus siekiant ištirti, kaip miežių sėklas veikia mikrogravitacija, o taip pat ar šio sėklos komose sudygs. Mėnesį truksiantys eksperimentai, atliekami, bendradarbiaujant su ne pelno siekiančiu Mokslo pažangos kosmose centru, yra pirmoji dalis „Anheuser-Busch“ pastangų geriau perprasti nežemiškų aplinkų poveikį alaus daryme naudojamiems ingredientams.

Kaip alus bus verdamas už Žemės ribų? Marso gravitacija, sudaranti vos trečdalį žemiškosios, paveiks alaus daryme naudojamus ingredientus – vandenį, ryžius, miežius, mieles ir apynius. Naujieji du eksperimentai – gera pradžia, norint išsiaiškinti, kaip kosmosas veiks miežius. NASA jau neblogai ištyrė nesvarumo poveikį mielių augimui. Mielės gali išlikti tik labai siaurame temperatūrų diapazone, bet kadangi tai užtikrinti nėra labai sudėtinga, kol kas nepanašu, kad mikrogravitacija keltų problemų mielėms (turint galvoje šių vienaląsčių mikroorganizmų dydį, ar tiksliau mažumą, tai nelabai stebina).

Tuo tarpu apynių – kaip ir kitų žemiškų augalų, – auginimą Marse komplikuoja šviesos poreikis, tad, veikiausiai reikės dirbtinio apšvietimo.

Kitas kabliukas – vanduo. Nors pasaulis skysto vandens Marso paviršiuje atradimą pažymėjo dar 2015 metais, manoma, kad tas nedidelis kiekis, sruvenantis paviršiumi, yra itin druskingas. Naudojant jį alui, skonis būtų itin nemalonus, tad išmintinga būtų tą vandenį nudruskinti (taip pat elgtis reikėtų ir naudojant vandenį kokiam nors kitam tikslui, pavyzdžiui, atsigėrimui).

Skonis bus tas klausimas, kurį aludariai turės išspręsti, virdami kosminį alų. Astronautai maiste naudoja aštrius padažus, nes dėl gravitacijos trūkumo kūno skysčiai užpildo nosies kanalus ir neleidžia normaliai jausti skonio. Marse šis efektas bus ne toks ryškus, kaip kosmose, bet lengvesnio alaus skonis Raudonojoje Planetoje tikriausiai bus dar lengvesnis.

Net jei „Budweiser“ pavyks visus šiuos iššūkius išspręsti, liks dar vienas: puta. Žemės gravitacija ir slėgis užtikrina tinkamą burbuliukų veikimą, kad šie iš pradžių pakiltų, o paskui nusileistų. Marso atmosferos slėgis šios užduoties neatliks, tad gėrimas gali būti gerokai labiau putotas, nei tikėjotės. Negana to, silpnesnė Marso gravitacija taip užtikrintai skysčių pilve žemyn netrauks, tad gali tekti raugėti daugiau, nei esate pratę.

Kokių galų taip vargintis ir padaryti įmanomą alaus gamybą Marse? Žmonės fermentavo alų nuo civilizacijos priešaušrio. Tai seniausias žinomas alkoholinis gėrimas. Todėl būtų labai sunku įsivaizduoti žmonių koloniją Marse, kur taip pragariškai sausa ir šalta, be alaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius