Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronautas papasakojo apie pragariškas akimirkas, kai jis vos nenuskendo išėjęs į atvirą kosmosą

Italas astronautas Luca Parmitano papasakojo apie baimės ir nevilties akimirkas, kurias jam teko išgyventi, kai būnant atvirame kosmose į jo skafandrą ėmė skverbtis vanduo. Vyras vos spėjo grįžti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).
Astronautui Luca Parmitano šis išėjimas į atvirą kosmosą galėjo būti paskutinis
Astronautui Luca Parmitano šis išėjimas į atvirą kosmosą galėjo būti paskutinis / NASA nuotr.

Liepos 16 dieną įvykusį incidentą 36-erių L.Parmitano aprašė savo tinklaraštyje. Į atvirą kosmosą jis išėjo kartu su kolega Christopheriu Cassidy, tačiau planuotas šešių valandų darbas buvo nutrauktas vos po valandos, kai į italo skafandrą pradėjo skverbtis vanduo.

Iš pradžių vandens buvo ne itin daug, todėl L.Parmitano pavyko dalį jo išgerti. Tačiau netrukus vanduo ėmė kauptis skafandre, plūduriavo erdvėje ir pateko į astronauto ausis bei akis.

NASA nuotr./Italas astronautas Luca Parmitano
NASA nuotr./Italas astronautas Luca Parmitano

Vos galėdamas matyti ir girdėti, jis pasinaudojo kostiumą su TKS jungiančiu kabeliu, kad prisitrauktų prie stoties liuko. „Vanduo beveik visiškai uždengė skafandro priekinę dalį, prilipdamas prie stiklo, todėl matomumas tapo miglotas. Vanduo pateko į mano nosį – tai buvo labai prastas jausmas, o aš dar pabloginau situaciją bandydamas nupurtyti vandenį kratydamas galvą, – prisimena L.Parmitano. – Vėliau viršutinė skafandro dalis užsipildė vandeniu ir aš negalėjau būti tikras, kad kai kitą kartą įkvėpsiu, mano plaučiai prisipildys oro, o ne skysčio. Dar blogiau, supratau, kad nežinau, į kurią pusę turėčiau judėti, kad pasiekčiau TKS liuką. Mačiau vos kelis centimetrus į priekį.“

Astronautas atsiminė, kad jo kostiumas yra pririštas prie stoties specialiu kabeliu. Taigi sekdamas juo vyras sugebėjo grįžti į TKS. „Judant atrodė, kad atstumą įveikti prireiks visos amžinybės, nors žinojau, kad tai užtruks vos kelias minutes. Galiausiai, jausdamas didelį palengvėjimą, pasiekiau liuką: dar šiek tiek, ir būsiu saugus“, – rašo L.Parmitano.

VIDEO: Astronautas Luca Parmitano būdamas atvirame kosmose vos nenuskendo

NASA aiškinasi incidento aplinkybes ir laikinai sustabdė astronautų išėjimą į atvirą kosmosą. Tiesa, darbus TKS išorėje toliau gali atlikti rusų kosmonautai, mat jų kosminiai kostiumai yra kitokie nei amerikiečių.

Šiuo metu TKS dirba šeši astronautai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius