Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronautų kraujas, prakaitas ir ašaros gali padėti sukurti Marso koloniją

Gyvenvietės Mėnulyje ir Marse galėtų išaugti dėl astronautų pionierių kraujo, prakaito ir ašarų – tiesiogine prasme.
Marso kolonija
Marso kolonija / 123RF.com nuotr.

Kietesnis už betoną

NASA pareigūnai ir tyrinėjimų šalininkai pabrėžia, kad norint įsitvirtinti kituose pasauliuose, reikės gyventi ne žemėje; viską, ko reikia žmonių gyvenvietei, gabenti iš Žemės būtų per brangu ir užimtų per daug laiko.

Todėl mokslininkai tiria būdus, kaip auginti pasėlius, gaminti raketinį kurą ir statyti statinius iš ne Žemėje esančių medžiagų. Naujajame tyrime siūloma intriguojanti statybų galimybė: „Hardy“ plytas galima pagaminti Mėnulio ar Marso purvą sumaišius su baltymu, randamu žmogaus kraujyje, ir junginiu, vadinamu karbamidu, gaunamu iš prakaito, ašarų ar šlapimo.

„Mokslininkai bandė sukurti perspektyvias technologijas, kad Marso paviršiuje būtų galima gaminti į betoną panašias medžiagas, tačiau niekada nesusimąstėme, kad atsakymas visą laiką gali slypėti mumyse“, – Space.com sakė pagrindinis tyrimo autorius Aledas Robertsas, Mančesterio universiteto tyrėjas.

A.Robertsas ir jo kolegos laboratorijoje pagamino eksperimentinį betoną iš imituoto Mėnulio ir Marso purvo, kaip rišamąją medžiagą naudodami žmogaus serumo albuminą (HSA) – įprastą kraujo plazmos baltymą. Ši idėja kilo ne iš piršto laužta – gyvūnų kraują kaip skiedinio rišamąją medžiagą šimtmečiais naudojo daugelis kultūrų.

Gauti „nežemiško regolito biokompozitai“ (ERB) buvo tokie pat tvirti kaip įprastas betonas, praneša mokslininkai naujame tyrime, kuris praėjusią savaitę buvo paskelbtas žurnale „Materials Today Bio“.

Mokslininkai ištyrė su tuo susijusius mechanizmus ir galiausiai nustatė, kad HSA baltymai denatūruojasi maišydamiesi su nežemiškojo grunto modeliniu tirpalu ir „sukrenta“ taip, kad suriša medžiagas.

Roberts et al./Mančesterio universitetas/Biokompozitai, pagaminti iš imituoto Marso ir Mėnulio purvo bei įprasto kraujo baltymo.
Roberts et al./Mančesterio universitetas/Biokompozitai, pagaminti iš imituoto Marso ir Mėnulio purvo bei įprasto kraujo baltymo.

Į mišinį įmaišius karbamido, ERB tapo gerokai stipresni už betoną. Mokslininkai teigė, kad šiuos egzotiškus biokompozitus potencialiai galima spausdinti 3D spausdintuvu, taip palengvinant jų gamybą tolimų pasaulių paviršiuje.

Jie pridūrė, kad toks darbas galėtų padėti apgyvendinti papildomus gyventojus, o tai būtų teigiamas grįžtamasis ryšys, galintis turėti didelės reikšmės tolesniam gyvenimui.

„Mars One Foundation“ iliustr./Kaip galėtų atrodyti kolonija Marse
„Mars One Foundation“ iliustr./Kaip galėtų atrodyti kolonija Marse

Norint surinkti HSA, reikėtų reguliariai rinkti astronautų (arba kitų žinduolių, jei gyvenvietėje jų būtų) kraują. Tai potencialiai apsunkinanti intervencija, ypač turint omenyje stresą, kurį jau patirtų Mėnulio ar Marso gyventojai (pavyzdžiui, didesnės radiacijos dozės ir psichologinis izoliacijos poveikis). Todėl, pabrėžė mokslininkai, norint patikrinti šią koncepciją, reikia atlikti tolesnius reguliarios astronautų kraujo donorystės poveikio tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius