-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atrasta net 2,5 tūkst. karto už Žemę didesnė planeta meta iššūkį egzistuojančioms astronomų teorijoms

Tarptautinė astronomų grupė atrado kolosalaus dydžio planetą, kuri Žemę dydžiu pranoksta net 2,5 tūkst. karto. Paukščių Tako centrinėje dalyje, už 25 tūkst. šviesmečių nuo Žemės aptiktas pasaulis, pavadintas „MOA-2011-BLG-322“, yra 8 kartus didesnis už didžiausią Saulės sistemos planetą Jupiterį.
Egzoplaneta
Egzoplaneta / NASA iliustr.
Temos: 1 Kosmosas

Milžiniška planeta buvo atrasta taikant vadinamąjį mikrolęšiavimo metodą. Jis grindžiamas Alberto Einšteino bendrąja reliatyvumo teorija – šiuo metodu įvertinama, kaip tolimos žvaigždės šviesą suintensyvina gravitacinis gretimos žvaigždės, praslenkančios per stebimo objekto diską, laukas.

Tokį trumpalaikį „MOA-2011-BLG-322“ sušvitimą 2011 m. pastebėjo Japonijos, Naujosios Zelandijos, Lenkijos ir Izraelio astronomų kolektyvas. Stebėjimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad gigantiškoji planeta skrieja aplink M tipo žvaigždę – vieną iš dažniausiai kosmose pasitaikančių žvaigždžių. Žvaigždės masė siekia maždaug trečdalį mūsų Saulės masės.

Nuo gimtojo šviesulio planetą skiria maždaug 600 mln. km atstumas, kuris yra keturis kartus didesnis už atstumą nuo Žemės iki Saulės. Tyrėjai kelia prielaidą, kad jei tokiu atstumu nuo žvaigždės gali egzistuoti tokios masyvios planetos, tai dabartinės planetų formavimosi teorijos gali būti ne visiškai teisingos.

Kartu su „MOA-2011-BLG-322“ per 2011 m. stebėjimo sezoną buvo užregistruoti 218 mikrolęšiavimo epizodai, iš kurių 80 patvirtino visos trys bendrame projekte dirbančios observatorijos (japonų ir naujazelandiečių „Microlensing Observations in Astrophysics“ (MOA), lenkų „Optical Gravitational Lensing Experiment“ (OGLE) ir izraeliečių „Wise“). Iš tų 80 atvejų trys išsiskyrė vadinamąja „planetine anomalija“.

Planetinę anomaliją sąlygoja antrinis kūnas (pvz., planeta). Jis, praslinkdamas stebimos žvaigždės disku, sukuria antrinį erdvės iškreivinimą – antrinį mikrolęšiavimo efektą. Nenuostabu, kad mikrolęšiavimas tapo naudingu egzoplanetų medžiojimo metodu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius