Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrasta seniausia planeta, kurioje gali egzistuoti gyvybė

Tarptautinė mokslininkų komanda pranešė atradusi dvi naujas planetas, kurios skrieja apie seną ir netoli Saulės esančią Kapteino žvaigždę. Viena iš dviejų neseniai atrastų planetų – Kapteino B, gali būti gyvenama, nes ji yra tinkamo dydžio ir nuo savo žvaigždės yra nutolusi tokiu atstumu, kad joje gali būti vandens.
Meniniko akimis vaizduojama egzoplaneta Kapteino B yra seniausia iki šiol atrasta potencialiai gyvenama egzoplaneta
Meniniko akimis vaizduojama egzoplaneta Kapteino B yra seniausia iki šiol atrasta potencialiai gyvenama egzoplaneta / Puerto Riko universiteto nuotr.

Šis atradimas įdomus tuo, jog žvaigždė yra labai sena – dvigubai senesnė nei Žemė. Ji yra seniausia potencialiai gyvenama egzoplaneta „Gyvenamų egzoplanetų kataloge“.

Naujai atrasta planeta aplink savo žvaigždę apskrieja per 48 dienas ir sveria bent penkis kartus daugiau nei Žemė. Antroji atrasta planeta, Kapteino C, yra gerokai didesnė „superžemė“ ir aplink savo žvaigždę apskrieja per 121 dieną. Planeta yra per daug šalta, kad joje galėtų egzistuoti vanduo.

Kol kas yra žinomi tik keli planetų parametrai – atstumas iki savo žvaigždės, orbitos laikas ir minimali masė. Ateityje su naujaisiais tyrimų instrumentais matuodami planetos atmosferą mokslininkai mėgins nustatyti, ar Kapteino B egzoplanetoje egzistuoja gyvybė.

Jeigu planetoje būtų tinkamos sąlygos gyvybei, 11, 5 mlrd. metų periodas būtų daugiau nei pakankamas išvystyti gyvybę.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius