Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Crew Dragon“ kapsulės nusileidimo laukė daugybė žioplių katerių, ir tai yra labai blogai

Įmonės „SpaceX“ sukurta „Crew Dragon“ kapsulė sėkmingai sugrįžo ant Žemės paviršiaus. Tai – istorinis įvykis, žymintis naujų, dar įspūdingesnių planų pradžią. Astronautams viskas gerai, kapsulei irgi. Tik vienas dalykas kelia nerimą – vos nusileidusią kapsulę apsupo būrys smalsuolių, kurių ten neturėjo būti.

Pirmą kartą per 45 metus NASA erdvėlaivis su žmonėmis sėkmingai nusileido vandenyne (kiti leidosi ant asfaltuotų takų). Bobas Behnkenas ir Dougas Hurley buvo laimingi dėl misijos sėkmės. Tačiau ir juos turėjo suerzinti tai, kad pirmieji prie kapsulės vandenyje atskubėjo ne NASA ar „SpaceX“ darbuotojai, o žiopliai.

„Crew Dragon“ kapsulė buvo apsupta žioplių, kurie savo įvairiais žvejybiniais ir pramoginiais kateriais bei valtimis sukiojosi aplink, tikriausiai net nesuprasdami, kad ten yra visiškai nepageidaujami. NASA Administratorius Jimas Bridenstineas dėl to labai apgailestavo ir pažadėjo, kad kitą kartą bus įdėta daugiau pastangų, kad to būtų išvengta.

Žmonės, kurie sustoja pažiūrėti į automobilių avarijas, kur jau darbuojasi specialistai, ar specialiai iš namų važiuoja pažiūrėti gaisrų, tikriausiai dabar galvoja, kodėl negalima plaukti prie ką tik nusileidusio erdvėlaivio? Visų pirma, vos nusileidęs erdvėlaivis dar gali pavaišinti žioplius nuodingomis dujomis. Šįkart tai galėjo būti azoto tetroksidas. Kai 1975 metais astronautai Tomas Staffordas, Vance'as Brandas ir Deke'as Slaytonas nusileido vandenyne, jie patys gavo šių dujų dozę ir po to buvo skubiai išgabenti į ligoninę. Ir jie buvo astronautai su apsauginiais skafandrais – žiopliai sukiojosi su išmaniaisiais telefonais rankose, kad įamžintų tai, kas buvo filmuojama tikromis profesionaliomis kameromis.

Dar svarbiau tai, kad „Crew Dragon“ kapsulės nusileidimas didele dalimi vis tiek buvo eksperimentinis. Kapsulė galėjo būti pažeista, astronautai galėjo būti sužeisti. Žioplių valtelės galėjo trukdyti gelbėjimo darbams.

Vėlgi, kiti žiopliai mėgėjai dabar klausia „iš kur jiems žinoti, kad negalima?“ Na, sveikas protas… Nesvarbu. Bet Pakrantės sargyba dar prieš kelias dienas buvo išplatinusi pranešimą nesiartinti prie tos vietos. Nusileidimo dieną ten plaukiojo ir pora Pakrantės sargybos laivų, kurie atskirai informavo poilsiautojus ir žvejus. Galiausiai, dvi valandos prieš tūpimą buvo išplatintas ir dar vienas pranešimas radijo bangomis. Žiopliai, matyt, tai suprato kaip kvietimą.

NASA ir „SpaceX“, žinoma, negali viešai išreikšti pasipiktinimo dėl žioplių. Tačiau Pakrančių sargybos darbas juos iš tikrųjų piktina. Atplaukdami agentūrų laivai patys vaikė nekviestus svečius. Pakrančių sargyba teigia, kad neturėjo galimybių užtikrinti, kad ten nebus pašalinių laivų. Bet ateityje privalės užtikrinti, o žmonėms teks tenkintis ne savo drebančiomis rankomis darytais nekokybiškais vaizdo įrašais, o aukštos kokybės, kur kas geresnėmis transliacijomis.

Beje, kai „Crew Dragon“ kapsulė buvo iškelta, azoto tetroksido nutekėjimas iš tiesų buvo užfiksuotas. Tačiau nuodingų dujų išsiveržimas buvo per menkas, kad būtų sukėlęs žymesnių bėdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius