Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Rogozinas pasirašė mirties nuosprendį „Proton“ raketoms

Buvęs Rusijos vicepremjeras, atsakingas už kosmoso pramonę, o dabar Rusijos valstybinės kosminės veiklos korporacijos „Roskosmos“ generalinis direktorius Dmitrijus Rogozinas, duodamas interviu agentūrai „RIA Novosti“, atskleidė, kad raketų-nešėjų „Proton“ projektas yra uždaromas.
„Proton-M“ raketa pakilo su Marso tyrimų zondu „ExoMars 2016“
„Proton-M“ raketa pakilo su Marso tyrimų zondu „ExoMars 2016“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pateikta tokia užduotis: vykdant iki šiol pasirašytas sutartis pagaminti reikiamą kiekį mūsų legendinių „Proton“ raketų, o po to projektą uždaryti. Toliau skrydžius vykdyti išskirtinai su „Angara“ raketomis“, - sakė D.Rogozinas. Korporacijos vadovas nepatikslino, kada bus pagaminta paskutinė „Proton“ raketa.

„Ši data paaiškės tada, kai bus užbaigtas Chruničevo centro operatyvinio štabo darbas. Jie turi apskaičiuoti gamybos perkėlimo į Omską terminus, o tai reikš mūsų visiško susikoncentravimo į „Angara“ gamybą pradžią“, - tvirtino jis, pridurdamas, kad „Proton“ savo istorinę užduotį atliko ir atėjo laikas pereiti prie naujos kartos raketų naudojimo.

Vienkartinio naudojimo universali raketa-nešėja „Proton“ yra skirta kosminių aparatų iškėlimui į orbitą ir tolimesnę kosminę erdvę. Ji buvo suprojektuota praėjusio amžiaus septintame dešimtmetyje, OKB-23 raketų konstravimo biure (dabar – Chruničevo centras). Iš pradžių šios raketos buvo dvipakopės ir priskirtos vidutinio sunkumo klasei. Modifikuota raketa „Proton-K“ yra jau tripakopė, sunkiosios klasės raketa-nešėja. XXI a. pagrindinė šios raketos modifikacija buvo „Proton-M“.

Apytikslė vieno raketos „Proton“ starto kaina yra 65-70 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius