-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias Mėnulyje ir vienas didžiausių kraterių visoje Saulės sistemoje – kas čia nutiko?

Didžiausias Mėnulyje ir vienas didžiausių Saulės sistemoje krateris, Pietų poliaus – Aitkeno baseinas, susiformavo, kai į jauną Mėnulį trenkėsi didelis asteroidas.
Aitkeno krateris ©NASA/GSFC/Arizona State University
Aitkeno krateris ©NASA/GSFC/Arizona State University
Temos: 2 Kosmosas Mėnulis

Kraterio dugne Mėnulio pluta yra maždaug 30 kilometrų storio, o kitur – maždaug 40, taigi akivaizdu, kad smūgio būta stipraus.

Šių metų pradžioje, remdamiesi Chang’e-4 misijos mėnuleigio Yutu-2 surinktais duomenimis, mokslininkai padarė išvadą, kad kraterį suformavęs smūgis pramušė plutą ir į paviršių iškėlė Mėnulio mantijos medžiagą. Mantija ir pluta skiriasi chemine sudėtimi, o Pietų poliaus – Aitkeno kraterio medžiagos spektroskopinė analizė lyg ir bylojo, kad jame yra daug olivino ir įvairių piroksenų – su mantija siejamų mineralų.

„Scanpix“/AP nuotr./„Chang'e 4“
„Scanpix“/AP nuotr./„Chang'e 4“

Visgi nauja tos pačios misijos duomenų analizė sukėlė abejonių ankstesne išvada. Naujai analizei pasirinkti ne tik Yutu-2 surinktų mėginių duomenys, bet ir paties Chang’e-4 zondo atlikti atspindžio spektro matavimai. Panaudoti kitokie algoritmai, nei ankstesniame tyrime, leido susieti duomenis su labiausiai tikėtinais paviršiaus mineralais, įvertinant jų granulių dydžius bei kosmoso orų poveikį.

Nustatyta, kad pagrindinis mineralas kraterio paviršiuje yra plagioklazė – stingstančios lavos sukuriama uoliena, sudaranti pagrindinę visos Mėnulio plutos dalį. Nors aptikta ir piroksenų bei olivino, bendras jų kiekis yra daug mažesnis, nei plagioklazės, taigi hipotezė apie plutos pramušimą atrodo labai abejotina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius