Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

E.Musko idėja virto serialu: „National Geographic“ parodė pirmą mirtį Marse ir pirmą gimusį kūdikį

2016 m. lapkričio pradžioje „National Geographic“ TV kanale startavo šešių dalių mokslinės fantastikos serialas, paremtas moksliniais faktais, „Marsas“ (originalus pavadinimas – „Mars“). Jame pasakojama apie pirmąją žmonių ekspediciją, į Raudonąją planetą 2033 m. nuskridusią erdvėlaiviu „Deadalus“ („Dedalas“). Natūralu, kad serialo kūrėjai, remdamiesi moksliniais faktais ir psichologinėmis žiniomis, sukūrė tikrą dramą. Seriale žūsta žmonės – to, ko gero, nepavyks išvengti ir pirmiesiems Marso kolonizatoriams. Tačiau čia gausu ir gyvenimiškų meilės linijų, kurių rezultatas – pirmasis Marse pradėtas ir gimęs kūdikis.
„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas
„National Geographic“ serialo „Marsas“ antrasis sezonas / National Geographic iliustr.

„National Geographic“ šių metų lapkričio 12 d. pakartos pirmojo sezono serijas, o lapkričio 18 d. parodys ir premjerines 6 antrojo sezono dalis.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Aktorė Clementine Poidatz serialo „Marsas“ peržiūroje
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Aktorė Clementine Poidatz serialo „Marsas“ peržiūroje

15min žurnalistas dalyvavo serialo peržiūroje Londone

Londone įvyko jau antrojo serialo sezono peržiūra ir VIP pristatymas.

15min žurnalistas dalyvavo šioje peržiūroje, kalbino mokslininkus, aktorius – straipsnių apie serialą „Marsas“ cikle jus supažindinsime su kelionių į Marsą problematika bei intriguojančiu serialo siužetu.

Priminsiu, kad serialas sukurtas remiantis čekų kilmės žurnalisto-rašytojo Stepheno Petraneko bestseleriu How We'll Live on Mars (2015). Kaip pats Stephenas sakė 15min, jį parašyti šią knygą įkvėpė pats Elonas Muskas (jis kaip ekspertas, komentuojantis problemas Big Thinker, filmavosi ir šiame seriale).

Pasak S.Petraneko (interviu su juo publikuosime kitą savaitę), seriale „Marsas“ vaizduojami įvykiai rutuliojasi 2033-2037 metais. Tačiau, atsižvelgiant į problematiką, dokumentiniai intarpai (astronautų ir kitų nuomonės lyderių arba didžiųjų protų pasisakymai) filmuoti 2016 m. ir dabar.

Tie didieji protai (angl. – Big Thinkers), be jau minėto S.Petraneko, – tai tiriamosios žurnalistikos žvaigždė, energetikos analitikė iš Ekvadoro Antonia Juhasz, Neilas Degrasse Tysonas (Haydeno planetariumo direktorius), Jamesas A.Lovellas („Apollo 13“ vadas), Charlesas Elachi (NASA JPL reaktyvinio judėjimo laboratorijos vadovas) ir daugybė kitų, manančių, kad žmonija neišvengiamai skris į Marsą. Nes tai – kone realiausias šansas išsaugoti žmoniją, jei Žemę ištiktų katastrofa.

Daugiau tikro Marso, virusai ir gimstantis kūdikis

Pirmasis ir antrasis sezonai filmuoti Budapešte ir Maroko dykumoje. Skirtumas tik tas, kad antrajame sezone jau bus rodomi ir realūs Marso paviršiaus vaizdai , 15min pasakojo aktoriai ir kūrėjai.

National Geographic nuotr./„National Geographic“ serialas „Marsas“, antrasis sezonas
National Geographic nuotr./„National Geographic“ serialas „Marsas“, antrasis sezonas

Atskleisiu paslaptį. Antrajame sezone kosminio laivo „Deadalus“ („Dedalas“) įgula, siųsta į Marsą IMSF fondo (International Mars Science Foundation) savo Olympus miestelyje sulauks nekviestų svečių. Kaimynystėje išsilaipins komerciniais tikslais atskridusi naudingų iškasenų ieškotojų komanda, finansuojama „Lukrum Industries“ (šiokia tokia aliuzija į Rusijos naftos ir dujų pramonės milžinus, kasinėjančius Sibirą).

NTV iliustr./Juodligė Altajaus krašte sėja nerimą
NTV iliustr./Juodligė Altajaus krašte sėja nerimą

Seriale išvedamos bauginančios sąsajos su juodligės (Sibiro opos) protrūkiu, išguldžiusiu ištisas elnių kaimenes – rodomi realūs dokumentiniai kadrai iš Jamalo pusiasalio Sibiro šiaurės vakaruose. Taip pat pateikiami faktai: gyvūnai pradėjo kristi ištisomis kaimenėmis Rusijos įmonėms pradėjus gręžti žemės gelmes, o Kremlius bandė šiuos faktus nuslėpti, naikindamas visą filmuotą medžiagą.

Serialo raktas toks ir yra: tyrinėdami Marsą galbūt pagaliau suprasime, kokias klaidas darome gyvendami Žemėje ir ją naikindami

Iš esmės serialo raktas toks ir yra: tyrinėdami Marsą galbūt pagaliau suprasime, kokias klaidas darome gyvendami Žemėje ir ją naikindami.

Tad grįžkime prie serialo „Marsas“ antrojo sezono siužeto. Lengva nuspėti, kad įvyks ne tik dviejų stovyklų IMSF komandos ir „Lukrum“ susidūrimas. „Lukrum“ grąžtai iš Marso gelmių iškels ten tūnojusias bakterijas, nuo kurių pradės mirti pirmieji Marso kolonizatoriai. Todėl ir įsibrovėliams, ir Olympus miestelio gyventojams iškils mirtinas pavojus. Vaistai, nugalintys šias bakterijas – be galo paprasti, bet kur jų gauti? Juk 2033 m., scenarijaus autorių nuomone, penicilinas Vakaruose nebus naudojamas. Nebent pagelbėtų į Marsą besižvalganti Kinija?

Pavojus iškils ir naujai Marse užsimezgusiai gyvybei – iš Prancūzijos kilusi fizikė Amelie Durand (akt. Clementine Poidatz) laukiasi hidrologo ir biochemiko iš Ispanijos Javiero Delgado (akt. Alberto Ammannas) kūdikio.

National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas: akt. Clementine Poidatz ir Alberto Ammannas
National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas: akt. Clementine Poidatz ir Alberto Ammannas

Apie aktorius

Pirmajai misijai vadovavo ir jau pirmajame serialo sezone žuvo amerikietis Benas Sawyeris (akt. Benas Cottonas). Kartu su juo į ekspediciją skrido korėjietė pilotė Hana Seung (Niujorke gyvenanti aktorė Jihae), jau minėti Javieras Delgado (akt. Alberto Ammannas) ir Amelie Durand (akt. Clementine Poidatz), mechanikos inžinierius ir robotikos specialistas iš Nigerijos Robertas Foucault (akt. Sammi Robiti) ir Rusijoje gerai žinoma geologė Marta Kamen (akt. Anamaria Marinca).

Taip pat – branduolinės fizikos ekspertė iš Didžiosios Britanijos Leslie Richardson (akt. Cosima Shaw) kartu su vyru, pasaulinio pripažinimo sulaukusiu eksperimentinės botanikos specialistu dr. Paulu Richardsonu (akt. Johnas Lightas).

National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas
National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas

Iš esmės seriale vaidina daugybė ne tik europinio lygio kino ir teatro žvaigždžių. Tarkime, iš Pietų Korėjos kilusi Jihae (vaidina Olympus stovyklos vadovę ir savo dvynę seserį) – ne tik žinoma aktorė (gruodžio mėnesį ją matysite „Mirtingos mašinos“ premjeroje), bet ir dainininkė, pasirodžiusi Londono olimpinėse žaidynėse ir Kanų kino festivalyje.

National Geographic nuotr./„National Geographic“ serialas „Marsas“, antrasis sezonas, aktorė Jihae
National Geographic nuotr./„National Geographic“ serialas „Marsas“, antrasis sezonas, aktorė Jihae

Iš Rumunijos kilusi Anamaria Marinca 2005 m. yra laimėjusi BAFTA apdovanojimą už geriausios aktorės vaidmenį britų mini seriale „Sex Traffic“. 2007 m. ji debiutavo Auksinės palmės šakelę laimėjusioje dramoje „Keturi mėnesiai, trys savaitės, dvi dienos“.

National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas, aktorė Anamaria Marinca (antrame plane)
National Geographic iliustr./„National Geographic“ serialo „Marsas“, antrasis sezonas, aktorė Anamaria Marinca (antrame plane)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius