Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erdvėlaivis „Sojuz MS-12“ su trimis žmonėmis atsiskyrė nuo TKS

Pilotuojamas kosminis laivas „Sojuz MS-12“ su rusų kosmonautu Aleksejumi Ovčininu, amerikiečių astronautu Nicku Hague'u ir pirmuoju astronautu iš Jungtinių Arabų Emyratų Hazza al Mansoori ketvirtadienį 10 val. 37 min. Lietuvos laiku atsiskyrė nuo Tarptautinės kosmoso stoties.
Nuo TKS atsiskyrusi „Soyuz MS-12“ kapsulė
Nuo TKS atsiskyrusi „Soyuz MS-12“ kapsulė / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Erdvėlaivis artimiausioms minutėmis paliks TKS rajoną ir dviejų variklių impulsų dėka atitols nuo jos saugiu atstumu, o tada ims judėti link Žemės.

Po trijų valandų laivo varikliai bus įjungti stabdymo režimu, o dar po pusvalandžio „Sojuz“ įskries į tankiuosius atmosferos sluoksnius. Leidžiantis kapsulė atsiskirs nuo „buitinio“ skyriaus, sudegsiančio tankiuosiuose atmosferos sluoksniuose.

Kapsulė turėtų nusileisti 14 val. Lietuvos laiku už maždaug 150 km į pietryčius nuo Žezkazgano miesto Kazachstane.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pranešė, kad anksčiau ketvirtadienį A.Ovčininas, N.Hague'as ir H. al Mansoori iš TKS perėjo į „Sojuz MS-12“ ir 7 val. 20 min. Lietuvos laiku uždarė liukus.

H. al Mansoori yra pirmasis JAE astronautas ir pirmasis arabas, dirbęs orbitinėje stotyje. Jis TKS lankėsi pagal sutrumpintą programą ir čia praleido savaitę. Kad jam būtų sudaryta ši galimybė, buvo pratęstas amerikiečių astronautės Christinos Koch buvimo orbitinėje stotyje laikas. Ji kovo 15-ąją atvyko į TKS erdvėlaiviu „Sojuz MS-12“ kartu su A.Ovčininu ir N.Hague'u.

A.Ovčininas ir N.Hague'as TKS turėjo pasiekti dar 2018 metų lapkričio 11 dieną, tačiau „Sojuz MS-10“ skrydį teko nutraukti netinkamai atsiskyrus raketos „Sojuz FG“ pirmosios pakopos greitintuvams.

Per šią ekspediciją rusas ir amerikietis TKS praleido iš viso 203 dienas.

TKS liko dirbti italų astronauto Lucos Parmitano vadovaujama įgula, kurią sudaro rusų kosmonautai Aleksandras Skvorcovas ir Olegas Skripočka bei NASA astronautai Andrew Morganas, Christina Koch ir Jessica Meir.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius