-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gedimai Tarptautinėje kosminėje stotyje gali pavėlinti Lietuvos kosminius planus

Likus vos penkioms dienoms iki pirmojo Lietuvos skrydžio į kosmosą – netikėti trukdžiai. Dėl trečiadienį įvykusių gedimų Tarptautinėje kosminėje stotyje gali būti atidėta Lietuvos kosminė misija, kurios metu į kosmosą bus paleisti du lietuviški palydovai „LitSat-1” ir „LituanicaSat-1”.
Palydovo „LitSat-1“ išlydėtuvių į Hjustoną akimirka
Palydovo „LitSat-1“ išlydėtuvių į Hjustoną akimirka / Jono Klėmano nuotr.

„NASA sprendžia aušinimo problemą Tarptautinėje kosminėje stotyje, kuri gali turėti įtakos „Antares“ raketos paleidimo grafikui,“ – vakar vėlai vakare pranešė NASA Wallops skydžių bazės atstovas Keithas Koehleris. Sprendimą dėl raketos paleidimo datos NASA žada priimti ne vėliau kaip gruodžio 16 d., pirmadienį.

Šiuo metu numatyta, kad „Antares“ raketa startuos gruodžio 19 d., ketvirtadienį, 04:42 Lietuvos laiku. Ji į kosmosą pakels „Cygnus” erdvėlaivį, kuris kartu su kroviniu į Tarptautinę kosminę stotį nugabens ir du pirmuosius lietuviškus palydovus – „Litsat-1” ir „LituanicaSat-1”.

„Kosmoso pramonėje saugumas yra aukščiausias prioritetas, todėl normalu, kad atidžiai vertinamos net menkiausios grėsmės. Juk tai ne kelionė iš Vilniaus į Kauną, nors atstumas ir labai panašus – iki kosmoso vos 100 kilometrų,“ – sakė Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, kuris taip pat yra „LitSat-1” palydovo techninės dalies vadovas.

Lietuvos kosmoso entuziastų delegacija jau šį savaitgalį išvyksta į JAV, tikėdamiesi, kad pirmasis Lietuvos skrydis į kosmosą įvyks dar šiemet. Pirmadienį numatytas palydovų komandų susitikimas su Lietuvos ambasadoriumi JAV Žygimantu Pavilioniu bei JAV lietuvių bendruomene Vašingtone.

Karščiausias naujienas tiesiai iš JAV praneš ir raketos paleidimą itin ankstyvą ketvirtadienio rytą tiesiogiai transliuos TV3 televizija, o internetu transliaciją bus galima stebėti portaluose 15min.lt arba TV3Play.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius