Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužės 9-ąją Lietuvoje galėsime stebėti Merkurijaus kelionę pro Saulę

Visi dangaus stebėtojai gegužės 9 dieną pakels akis į dangų – ten bus retas astronominis įvykis: Merkurijaus planetos tranzitas priešais Saulę.
Merkurijaus planetos tranzitas priešais Saulę
Merkurijaus planetos tranzitas priešais Saulę / Nuotr. iš Wikipedijos

Šis reginys bus matomas, kai Saulė pakils virš horizonto (dienos metu) ir truks net 7 valandas. Tranzitas Lietuvos laiku prasidės 13.12 val., įpusės 16.57 val. ir baigsis 20.42 val. Jį bus galima stebėti beveik visame pasaulyje, išskyrus Okeanijos salyną ir rytinę Azijos dalį.

Merkurijus praslinks per Saulės diską kaip mažas juodas apvalus taškas.

Reiškinys idealiai bus matomas su optiniai prietaisais, tokiais kaip žiūronai, monokliai ar teleskopai. Rekomenduotinas minimalus 10-15 kartų priartinimas, tačiau būtina naudoti specialius saulės filtrus, kitaip galite stipriai pažeisti akis.

Saulės stebėjimui naudokite specialius filtrus, kurie sulaiko 99,999 proc. šviesos ir visa žalingą spektrą. Pvz., „Baader Solar safety film“ arba specialius akinius Saulei stebėti.

Merkurijus aplink Saulę apskrieja per 88 dienas. Bet dėl nuolatinio Žemės judėjimo aplink Saulę Merkurijus retai atsiduria tarp Saulės ir Žemės, nes abiejų planetų orbitos yra pasvirusios apie 7 laipsnių kampu. Tranzitas kartojasi reguliariai kas 10-13 metų. Pastarąjį kartą toks reiškinys buvo 2006 metais. Kitas tranzitas bus matomas Lietuvoje tik 2032 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius