Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į atvirą kosmosą išėję astronautai įrengia naujus siurblius kosminių spindulių detektoriui

Į atvirą kosmosą pirmadienį išėję astronautai instaliuoja naujus siurblius Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorėje sumontuotam kosminių spindulių detektoriui.
Luca Parmitano ir Andrew Morganas montuoja siurblius TKS išorėje
Luca Parmitano ir Andrew Morganas montuoja siurblius TKS išorėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai trečias italo Lucos Parmitano ir NASA astronauto Andrew Morgano išėjimas į atvirą kosmosą per beveik tris savaites, ir daugelio metų darbo siekiant suremontuoti Alfa magnetinį spektrometrą (AMS) kulminacija.

Astronautams reikia prijungti spektrometrui keturis naujus siurblius, nes dabar jis nėra reikiamai aušinamas. Šis 2 mlrd. dolerių (1,82 mlrd. eurų) vertės prietaisas jau aštuonerius su puse metų ieško antimedžiagos ir tamsiosios medžiagos.

NASA šią išėjimų į atvirą kosmosą virtinę – sudėtingiausią nuo Hubble'o kosminio teleskopo misijų – lygina su širdies šuntavimo operacija. Spektrometrui niekada nebuvo planuojama tokio remonto galimybė; jis buvo sukurtas veikti vos trejus metus.

VIDEO: Alpha Magnetic Spectrometer Repair Spacewalk #3, Dec. 2, 2019

Kai tik prie AMS bus prijungti nauji siurbliai – apeinant senuosius, prastai veikiančius siurblius – prietaisas turėtų veikti visą likusį TKS funkcionavimo laiką: dar 5–10 metų.

Atsižvelgdamas į tai, kas pastatyta ant kortos, skrydžių valdymo centras paragino į atvirą kosmosą išėjusius astronautus „gerai pasirūpinti“ siurbliais. Sklęsdamas spektrometro link L.Parmitano abiem rankomis laikė 159 kg sveriančią, 107 cm ilgio ir 82 cm pločio siurblių dėžę.

AMS tiria kosminius spindulius – tarpžvaigždinėje erdvėje sklindančius didelės energijos dalelių srautus, jiems nespėjus pasiekti Žemės atmosferos.

Spektrometras buvo atgabentas per paskutinę daugkartinio erdvėlaivio „Endeavour“ misiją 2011 metais ir nuo to laiko išstudijavo daugiau kaip 148 mlrd. kosminių spindulių dalelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius