-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indija prarado ryšį su Mėnulyje turėjusiu nusileisti zondu

Indijos kosmoso programa šeštadienį patyrė didelę nesėkmę, praradusi ryšį su kibernetiniu zondu, likus vos kelioms akimirkoms iki planuoto jo valdomo nusileidimo ant Mėnulio paviršiaus.
Mėnulio paviršius
Mėnulio paviršius / NASA nuotr.

Premjeras Narendra Modi stengėsi padrąsinti nusiminusius mokslininkus ir apstulbintą šalį, Bangalore įsikūrusiame Mėnulio tyrimų programos skrydžių valdymo centre pareiškęs, kad Indija didžiuojasi jų pasiekimais, taip pat apkabinęs pastebimai susijaudinusį misijos vadovą.

Liepą kylančios Azijos milžinės paleistas zondas teikė vilčių, kad Indija taps ketvirtąja šalimi po JAV, Rusijos ir regioninės varžovės Kinijos, sėkmingai nutupdžiusia zondą Mėnulyje ir pirmąja – padariusia tai Pietų ašigalio regione.

Tačiau ankstį šeštadienį Indijos laiku, kai N.Modi ir milijonai šalies gyventojų stebėjo užgniaužę kvapą, zondas „Vikram“, pavadintas šalies kosmoso programos tėvo vardu, nutilo, likus vos 2,1 km iki Mėnulio paviršiaus.

„Nusileidimo modulis „Vikram“ leidosi kaip planuota, viskas veikė kaip įprasta“, – sakė Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) pirmininkas Kailasavadivoo Sivanas.

„Vėliau ryšys tarp nusileidimo modulio ir stoties Žemėje nutrūko“, - pridūrė jis nuščiuvusiame skrydžio valdymo centre.

„Duomenys analizuojami“, – pažymėjo K.Sivanas.

Tuo metu orbitinis zondas „Chandrayaan 2“, kurio pavadinimas sanskrito kalba reiškia „Mėnulio vežimas“, yra „sveikas, nesugedęs, normaliai ir saugiai veikiantis Mėnulio orbitoje“, nurodė ISRO. Pasak Indijos kosmoso programos pareigūnų, šis aparatas dar metus skries orbita aplink Mėnulį ir rinks duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius