-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš amerikiečių pasišaipęs „Roskosmos“ vadovas liko nepatenkintas, kai gavo niuksą atgal

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas pasveikino „SpaceX“ ir NASA su sėkmingu astronautų skrydžiu, tačiau jam nepatinka, jog bandoma šaipytis bei menkinti „Roskosmos“ vykdomą programą. D.Rogozinas įvardijo, ką „Roskosmos“ jau daro ir kodėl „SpaceX“ nereikėtų atsipalaiduoti.
Dmitrijus Rogozinas
Dmitrijus Rogozinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2014-aisiais visi astronautų skrydžiai vyko tik su rusiškais „Sojuz“ erdvėlaiviais iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Ir tuomet D.Rogozinas gana sarkastiškai pareiškė, kad „JAV taip pat gali į TKS pristatyti astronautus ir tam tegu pasinaudoja batutu.“

Po šešerių metų „SpaceX“ sėkmingai nuo Amerikos žemės į Tarptautinę kosminę stotį nuskraidino du Amerikos astronautus.

Elonas Muskas neslėpė džiaugsmo ir pasakė labai trumpai ir aiškiai – „batutas veikia“.

Tokie pokštai Dmitrijui Rogozinui nepasirodė labai juokingi ir jis savo nusivylimą išdėstė rusiškoje „Forbes“ leidinio versijoje.

„Kai mūsų [Amerikos] partneriams pagaliau pavyko atlikti sėkmingą bandymą ir nuskraidinti astronautus, neliko nieko kito, kaip tik mūsų atžvilgiu nukreipti patyčias ir anekdotus“, – atvirai dėsto D. Rogozinas.

„Mūsų šalis buvo pirmoji, kuri nuskraidino žmogų į kosmosą“, – istoriją priminė D.Rogozinas ir pridūrė, kad „mes vis dar išliekame pirmieji, kurie tai padarėme“.

Po to, kai JAV Šatlų programa 2011-aisiais buvo nutraukta, visi astronautų skrydžiai vyko tik su rusiškais „Sojuz“ erdvėlaiviais. Šis malonumas JAV buvo gana brangus ir vienas bilietas amerikiečiams kainavo 90 mln. JAV dolerių.

„SpaceX“ tvirtina, kad skrydis su jų „Crew Dragon“ kapsule kainuos 55 mln. dolerių ir tokie kainų skirtumai daugiausia atsiranda dėl erdvėlaivio dizaino skirtumų ir dėl to, kad „SpaceX“ naudoja daugkartinio panaudojimo raketas – „Falcon 9“.

D.Rogozinas yra kitokios nuomonės ir „SpaceX“ kaltina nesąžiningai mažinant skrydžio kaštus. „Vietoje sąžiningo konkuravimo kosminių skrydžių rinkoje, jie užsiima lobistinėmis sankcijomis prieš mus ir nebaudžiami naudojasi kainų dempingu“, – rašė Rogozinas.

Kainų skirtumai yra labai dideli ir NASA atstovė spaudai tvirtino, jog nors dabar NASA ir neatsisako „Roskosmos“ paslaugų, tačiau ateityje visi Amerikos astronautai skris tik su „Crew Dragon“ bei „Boeing Starliner“ erdvėlaiviais. Galbūt net rusų astronautams bus pigiau skristi su amerikietiškais erdvėlaiviais nei su „Sojuz“.

Tokios mintys Rogozinui tikrai nepatinka ir jis mano, kad skrydžių kainą nulems rinka. Jis tvirtina, kad skristi su „Sojuz“ bus vis tiek pigiau nei su „SpaceX“ erdvėlaiviais, o apie „Starliner“ net nėra ką kalbėti, nes „Boeing“ jų dar išvis neparengę tokiems iššūkiams.

D.Rogozinas yra įsižeidęs ir dėl to, kad NASA bei „SpaceX“ neįvertina, jog Rusija prisiima „milžinišką moralinę naštą“ ir pastaruosius devynerius metus užtikrina Tarptautinės kosminės stoties funkcionavimą (TKS).

„Rusija suteikia amerikiečiams galimybę pristatyti savo astronautus į TKS“, – teigia D.Rogozinas ir tvirtina, jog „Roskosmos“ planuoja žengti dar toliau.

„Mes turime ilgametę ir nuolat kokybiškai funkcionuojančią kosminio transporto sistemą, ją nuolat tobuliname ir siekiame erdvėlaivį padaryti dar tobulesnį“, – tvirtina D.Rogozinas ir pabrėžia, jog Rusijos „Sojuz“ erdvėlaiviai yra saugesni ir patikimesni nei amerikietiški.

D.Rogozinas netgi „Sojuz“ erdvėlaivį palygino su Kalašnikovo ginklu, norėdamas pabrėžti tai, kad nors ir atsirado galybė modernesnių ginklų variantų, bet rusiškas ginklas garsėja savo patikimumu ir vis dar yra masiškai naudojamas. Pasak D.Rogozino tas pats yra ir su „Sojuz“ erdvėlaiviais.

Iš „Roskosmos“ vadovo monologo galima suprasti, kad rusai neketina tik svaidytis priekaištais, bet ir rengiasi realiai konkuruoti su „SpaceX“.

Pirmiausiai D.Rogozinas paminėjo, kad yra kuriamos „ekologiškos“ naujos kartos raketos „Angara“, dviejų pakopų ir daugkartinio panaudojimo nešančios „Sojuz-5“ raketos bei pakartotinio naudojimo metano pagrindo raketų sistema.

Jis paminėjo ir tai, kad artimiausiais metais „Roskosmos“ planuoja į Mėnulį nuskraidinti kosmonautų grupę, tad kosmoso pramonėje kuo toliau, tuo bus tik įdomiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius