-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įsilaužė į sovietinį kosminį angarą ir nufilmavo erdvėlaivių „Buran“ gaišenas

Sovietų Sąjungos daugkartinių erdvėlaivių „Buran“ istoriją galima būtų vadinti vienu iš liūdniausiu kosmonautikos istorijos epizodų. Kuomet aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje amerikiečiai ėmėsi kurti savo daugkartinių erdvėlaivių, sovietai, išsigandę atsilikimo kosmose galimybės, skubiai pradėjo vykdyti savo programą ir sukūrė „Shuttle“ erdvėlaivių serijos dvynį – „Buran“, rašo „Ars Technica“.
Angare trūnijantis neužbaigtas erdvėlaivis „Buran“
Angare trūnijantis neužbaigtas erdvėlaivis „Buran“ / Stopkadras

Tiesa, liūdniausia šioje istorijoje ne tai, kad sovietai begėdiškai nukopijavo amerikietiškų erdvėlaivių išvaizdą, o tai, kad aparatas „Buran“, į kurį buvo dedama labai daug vilčių, nuo Žemės paviršiaus atsiplėšė tik vieną kartą 1988 m. – ir netgi toji misija buvo nepilotuojama. Sovietų Sąjungos žlugimas bei sugriuvusi ekonomika lėmė ir „Buran“ programos pabaigą.

Originalusis erdvėlaivis, kuris tris valandas praleido Žemės orbitoje, 2002 metais buvo sunaikintas, kai Kazachstane sugriuvo angaro, kuriame jis buvo saugomas, stogas. Tiesa, sovietai buvo pasigaminę ne vieną šios serijos aparatą – kaip ir amerikiečiai, jie sukonstravo net kelis, su viltimi, kad ilgainiui bus sukurta kosminių erdvėlaivių flotilė. O kai programa buvo atšaukta, visi šie aparatai – ir mediniai maketai, ir skrydžiui parengti erdvėlaiviai – buvo palikti pūti arba rūdyti.

Kai „Ars Technica“ žurnalistas Ericas Bergeris Rusijoje ir Kazachstane lankėsi pirmą kartą – 2014 metais – vienas iš „Buran“ maketų buvo eksponuojamas Maskvoje, o antrą Baikonūro kosmodromo muziejuje buvo galima aplankyti Kazachstane. Būtent iš šio kosmodromo daugiau nei prieš pusę amžiaus į kosmosą pakilo pirmasis žmogus – Jurijus Gagarinas, iš šio kosmodromo iki šių dienų į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) skraidinami astronautai bei kosmonautai, taip pat dalis atsargų papildymo skrydžių. Pirmojo apsilankymo metu E.Bergeris matė ir angarą, kuriame, anot gandų, turėjo būti saugoma ir daugiau „Buran“ erdvėlaivių, tačiau paprašius leidimą tame angare apsilankyti gautas labai aiškus atsakymas: NE.

Bet visai neseniai keturi nuotykių ieškotojai iš Nyderlandų, teigiantys, kad „tyrinėja neišmintus takus“, vaizdo įrašų svetainėje „Youtube“ išplatino naują dramatišką vaizdo įrašą, kurį užfiksavo naktį neteisėtai prasmukę į gerai saugomą Baikonūro kosmodromo teritoriją. Kitą dieną po prasmukimo šie keliautojai praleido slaptame „Buran“ angare – jie fotografavo bei filmavo nuo žemės ir skraidyklėmis, todėl sukaupė nemažą kolekciją išskirtinių beveik sukonstruotų erdvėlaivių kadrų.

VIDEO: 010 Abandoned Soviet Space Shuttles

Nors būta įtarimų, kad įsilaužimo į angarą faktas surežisuotas, kad „Buran“ filmavimas buvo suderintas su Rusijos ar Kazachstano valdžios institucijomis, kol kas to nei patvirtinti, nei paneigti neįmanoma. Rusijos kosmoso agentūros atstovai didžiuojasi „Buran“ programa, tačiau ne jos liūdnu likimu – nepataisomai sugadintu erdvėlaiviu 2002 metais ir apleistais, trūnijančiais iki šių dienų išlikusiais erdvėlaiviais. Be to, vargu ar Rusijos valdžiai labai patiktų, kad kažkokie nuotykių ieškotojai iš Vakarų šoktų ant erdvėlaivio sparno pasipuošę raudonais marškinėliais, ant kurių nupieštas pjautuvas ir kūjis.

Ir nors negalima užtikrintai pasakyti, ar tai buvo ypatingos drąsos bei įžūlumo pareikalavęs nuotykis, ar suderinta ir apmokėta ekskursija, bet neabejotina, kad nufilmuoti įspūdingi svarbią praeitį ir liūdną dabartį liudijantys kadrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius