Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis ervdėlaivis 19 km keliavo tris dienas

Į „pensiją“ išėjęs „Endeavour“ erdvėlaivis pagaliau pasiekė savo naujus namus – Los Andželo muziejų. Erdvėlaivio, kuris kadaise išvystydavo 28 tūkstančių km/h greitį, 19 km kelionė didmiesčio gatvėmis truko tris dienas, vietoj planuotų dviejų.
Erdvėlaivis „Endeavour“ vežamas į paskutinę kelionę Los Andželo gatvėmis
Erdvėlaivis „Endeavour“ vežamas į paskutinę kelionę Los Andželo gatvėmis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NASA

Dėl erdvėlaivio Los Andžele iškirsta daugybė medžių, kuriam laikui teko pašalinti elektros tiekimo linijas, šviesoforus. 400 Inglvudo rajono gyventojų kelias valandas buvo likę be elektros.

Tūkstančiai gyventojų lydėjo įspūdingo dydžio NASA erdvėlaivį. Jis nuo penktadienio buvo gabenamas iš Los Andželo tarptautinio oro uosto į Kalifornijos mokslo centrą. „Endeavour“ buvo užkeltas ant transporto priemonės, kuri turi 160 ratų. 

Nors medžiai maždaug 400 metrų maršrute buvo pašalinti jau anksčiau, problemų vis tiek kilo. Kai kurie medžiai buvo per seni ir negalėjo būti nukirsti, kiti buvo saugomi, nes buvo pasodinti juodaodžių gynėjo Martino Lutherio Kingo garbei. Įgulos nariai turėjo sugalvoti, kaip įveikti kliūtis. 

75 tonų erdvėlaivis tarnybą pradėjo 1992 metais, įvykdė 25 keliones ir žemę apskriejo 4 700 kartų. „Endeavour“ buvo pakeitęs „Challenger“, kurį ištiko katastrofa, per ją žuvo septyni astronautai. 

Buvęs erdvėlaivio vadas Markas Kelly, vadovavęs paskutiniam „Endeavour“ skrydžiui, teigė tikintis, kad šis erdvėlaivis taps įkvėpimu ateities kartų astronautams. 

„Gal kada nors vienas iš vaikų, šiandien stebinčių erdvėlaivį Kalifornijos mokslo centre, kada nors vaikščios Marsu“, – sakė jis CNN.

JAV muziejuose jau galima išvysti tris erdvėlaivius. „Enterprise“ yra Niujorko jūros, oro ir kosmoso muziejuje. „Discovery“ įkurdintas Vašingtono oro erdvės ir kosmoso muziejuje, o „Atlantis“ – Kennedy oro erdvės centre Floridoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius