Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodosios skylės skleidžia vėjus, kurių energija prilygsta trilijonui saulių

Kiekvienos masyvios galaktikos centre greičiausiai rasite bauginantį laiko ir erdvės darinį – supermasyvią juodąją skylę. Šie gravitacijos šuliniai yra neapsakomai dideli ir turintys masę, milijoną ar net milijardą kartų didesnę nei mūsų Saulė, rašo popsci.com.
Milžiniškos juodosios skylės vėjai meniniko akimis
Milžiniškos juodosios skylės vėjai menininko akimis / NASA/JPL. nuotr.

Nors juodosios skylės yra labai galingos, jas ištirti mokslininkams itin sunku, rašo popsci.com.

Dabar mokslininkams pavyko pamatuoti labai reikšmingą juodųjų skylių šalutinį produktą – vėjus, sklindančius greičiau nei 62 tūkst. mylių per sekundę greičiu.

Tačiau dabar mokslininkams pavyko pamatuoti labai reikšmingą juodųjų skylių šalutinį produktą – vėjus, sklindančius greičiau nei 62 tūkst. mylių per sekundę greičiu.

Tyrėjai jau seniai kėlė prielaidą, kad kai juodoji skylė savo didele gravitacine trauka įtraukia į save medžiagą, šio proceso metu pasigamina rentgeno spindulius skleidžiantys vėjo gūsiai, kylantys iš juodosios skylės ir lekiantys į netoliese esančią galaktiką.

Šis konceptas mokslininkų bendruomenėje buvo plačiai priimtas, tačiau niekas nežinojo, kokią formą šie vėjai gali įgauti.

Panaudoję NASA branduolinį spektroskopinį teleskopą Array ir EKA XMN-Niutono teleskopą, mokslininkai iš Caltecho ir Keele universitetų Anglijoje sugebėjo pamatuoti vėjų, sklindančių iš juodosios skylės PDS 456 greitį, formą ir dydį.

PDS 456 yra juodoji skylė, dar žinoma kaip kvazaras, pasižyminti ypatingu ryškumu. Pasak tyrimo vadovo Emanuelio Nardinio, tokie galingi vėjai atsiranda tik dėl juodąją skylę supančio ryškumo.

„Kuomet į juodąją skylę patekusios medžiagos energija yra paleidžiama, ši energija paverčiama šiluma, kartu sukuriant ir ypatingą šviesumą, – kalbėjo E.Nardinis. – Kai šis šviesumas yra pakankamai didelis, kad pasipriešintų juodosios skylės gravitacinei traukai, jis vėjo gūsius gali nustumti į išorę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius