-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juodžiausia planeta Visatoje: TrES-2b arba „Tamsos riteris“

„Tamsos riteriu“ praminta neįtikėtinai juoda planeta TrES-2b yra juodesnė už anglį, nors nuo savo gimtosios žvaigždės yra gerokai arčiau nei Merkurijus Saulės atžvilgiu.
„Tamsos Riteriu“ praminta planeta TrES-2b
„Tamsos riteriu“ praminta planeta TrES-2b / Vikipedijos nuotr.

O šeštadienį (birželio 27 d.) įvyko įdomus dalykas – juodoji planeta praslinko savo žvaigždės paviršiumi. Tranzitą internete transliavo „Slooh Community observatorija“.

„Gimtosios savo žvaigždės paviršiumi „Tamsos Riteris“ keliavo lygiai 1 val. ir 30 min.“, – pranešime spaudai cituojami „Slooh“ atstovai.

„karštieji Jupiteriai“ būna labai tamsūs dangaus kūnai, o TrES-2b – tamsiausia iš visų atrastų tokio tipo dangaus objektų

TrES-2b nuo Žemės nutolusi 750 šviesmečių, todėl tiesiogiai nebuvo matoma net ir transliacijos metu, stebint pro vieną galingiausių antžeminių infraraudonųjų teleskopų mūsų planetoje – „Carlos Sánchez Telescope“.

Reginio žiūrovai galėjo stebėti nedidelį žvaigždės priblėsimą, kurį sukėlė Jupiterio dydžio planetos kelionė regimuoju savo žvaigždės (tiksliau, savo žvaigždžių – mat mokslininkai mano, kad ši planeta skrieja aplink dvinarę žvaigždę GSC 03549-02811 ) disku.

„Tamsos riteris“ analogišku tranzito metodu buvo atrastas 2006 m. – po trejų metų jos egzistavimą patvirtino ir beveik 2 tūkst. egzoplanetų atradęs NASA kosminis teleskopas „Kepler“. TrES-2b yra vadinamasis „karštasis Jupiteris“ – dujinis milžinas, kuris yra nepaprastai arti savo gimtosios žvaigždės. Kad ir kaip būtų keista, vis dėlto ši egzoplaneta beveik visiškai neatspindi šviesos.

„TrES-2b yra tamsiausia mokslui žinoma planeta – juodesnė už anglį ar juodus akrilinius dažus, – sakė „Slooh“ atstovai. – „Tamsos riteris“ atspindi mažiau nei 1 proc. į jį krentančios šviesos.“

Kodėl planeta yra tokia juoda, mokslininkai kol kas nežino. 

Vienas iš galimų paaiškinimų – galbūt ši planeta neturi šviesą atspindinčių debesų – taip gali būti todėl, kad planeta yra pernelyg arti žvaigždės, todėl tokiems debesims susidaryti yra per karšta. Tokių debesų šydas dengia mūsų Jupiterį, todėl jis taip ryškiai šviečia naktinio dangaus skliaute. Kita hipotezė – galbūt „Tamsos riterio“ atmosferoje ypač gausu šviesą absorbuojančių cheminių junginių, pvz., natrio, kalio garų, titano oksido dujų.

Apskritai „karštieji Jupiteriai“ būna labai tamsūs dangaus kūnai, o TrES-2b – tamsiausia iš visų atrastų tokio tipo dangaus objektų.

TrES2b tranzito tiesioginės transliacijos vaizdo įrašą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius