Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jupiterio palydove Europoje po milžinišku ledo sluoksniu gali egzistuoti gyvybė

Jupiterio palydovą Europą dengia ledinis tektoninių plokščių atitikmuo. Ledinio kiauto dalys slysta viena po kita panašiai, kaip Žemės kontinentai ir vandenynų dugnas – taip galėtų būti teikiamos maistingosios medžiagos po ledu galbūt esančiai gyvybei.
Jupiterio palydovo Europos skerspjūvis menininko akimis
Jupiterio palydovo Europos skerspjūvis menininko akimis / NASA/JPL-Caltech iliustr.
Temos: 2 Kosmosas Jupiteris

Europos vandenynas padengtas 20–30 kilometrų storio ledo sluoksniu. Ledas, atrodo, formuoja sritis, vadinamąsias augimo zonas, bet, kadangi pats Jupiterio mėnulis neauga, niekas nežino, kur tas naujas ledas dedasi.

Norėdamas tai išsiaiškinti, Simonas Kattenhornas iš Idaho universiteto Maskvoje išstudijavo nuotraukas, užfiksuotas „Galileo“ erdvėlaiviu. Taip pat, kaip geologai lygina Žemės geologinius požymius anksčiau buvusių megakontinentų nustatymui, jis stumdė ledo atvaizdus, ieškodamas atitinkamų Europos linijų ir briaunų.

Taip mokslininkas išsiaiškino, kad trūksta apytikriai Masačusetso dydžio gabalo. Geriausiai tai paaiškintų jos pastūmimas po ledo pluta, „apjungimo“ zonoje, atitinkančioje Žemės subdukcines zonas.

Tai galėjo būti geros naujienos bet kokiai po ledu tūnančiai gyvybei: tokie judesiai palydovo paviršiuje esančios organinės molekulės galėjo atsidurti vandenyne, kuris kitu atveju būtų visiškai atskirtas. Taip Europa galėjo tapti išvirkščia Žemės dvyne, kur tektoninės plokštės padeda priglausti gyvybę plutos viduje, o ne paviršiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius