-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaimyninėje galaktikoje užfiksuotas kosminis sprogimas

NASA palydovas „Swift“ šį rytą (2014/05/28) gretimoje Andromedos galaktikoje užfiksavo didelį sprogimą. Toks sprogimas, vadinamas gama spindulių pliūpsniu (angl. Gamma Ray Burst, GRB) yra vienas iš galingiausių Visatoje.
Žemės magnetinis laukas
Žemės magnetinis laukas / NASA nuotr.

Tiksli jų priežastis nėra žinoma, tačiau manoma, kad tokie sprogimai įvyksta susidūrus dviems neutroninėms žvaigždėms. Neutroninės žvaigždės - tai masyvūs, maždaug Saulės masės žvaigždžių, branduoliai, susispaudę į keliolikos kilometrų dydžio rutulį. Susiliejus neutroninėms žvaigždėms, įvyksta toks galingas sprogimas, kad jis gali būti užfiksuotas visoje Visatoje.

Jei toks sprogimas įvyktų kiek arčiau, ne kaimyninėje, bet mūsų galaktikoje, jis galėtų sukelti masinį gyvybės išnykimą Žemėje. Visa laimė, kad tai yra pakankamai retas reiškinys.

Deja, šį kartą astronomams kiek nepasisekė. Observatorija, kurioje būtų galima užfiksuoti šio sprogimo sukeltas gravitacines bangas, kurias numatė Einšteino reliatyvumo teorija, tačiau kurių kol kas nepavyko tiesiogiai užregistruoti, LIGO (angl. Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, Lazerinės interferometrijos gravitacijos bangų observatorija) šiuo metu yra atnaujinamas ir neveikia. O gaila, tai galėjo būti Nobelio premijos vertas atradimas.

Šiuo metu visame pasaulyje teleskopai yra nukreipiami į Andromedos galaktiką, norint kuo daugiau sužinoti apie šį itin retą įvykį, nutikusį už 2,5 milijono šviesmečių.

Žemiau pateiktame vaizdo siužete galite pasižiūrėti dviejų neutroninių žvaigždžių susiliejimą ir sprogimą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius