Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip keičiasi žmogaus organizmas ilgą laiką praleidus kosmose?

Beveik metus kosmose išbuvęs astronautas Scottas Kelly grįžo fiziškai pasikeitęs. Dabar NASA siekia tiksliai nustatyti pokyčius jo organizme, kurių tyrimai itin svarbūs ateities žmonių misijoms į Marsą.
Beveik metus kosmose praleidę TKS nariai sėkmingai grįžo į Žemę
Beveik metus kosmose praleidę TKS nariai sėkmingai grįžo į Žemę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dauguma sunkumų, kylančių iš kosmoso grįžtantiems astronautams, yra susiję su gravitacija. NASA iš ankstesnių misijų žino, kad gyvenimas mikrogravitacijos sąlygomis turi daug šalutinių efektų, rašo „The Daily Beast“.

Gravitacija nulemia kaulų praradimą ir padidina riziką susidaryti akmenims inkstuose, taip pat sutraukia raumenų skaidulas ir neigiamai veikia širdies rimtą.

Kai kurie iš kosmoso grįžę astronautai susiduria ir su regos problemomis, nors NASA specifinės priežasties dar nenustatė. Magnetinio rezonanso skenavimo rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad slėgio pokyčiai smegenų ir nugaros skysčiuose, kuriuos nulemia besvorė būsena, gali sužaloti optinius nervus.

Tačiau viena  didžiausių rizikų visiškai nesusijusi su gravitacija. Tai poveikis kosmoso radiacijai, kuri padidina vėžio riziką. Būtent dėl neigiamo kosmoso radiacijos poveikio ateityje gali tekti apriboti laiką, kurį astronautai galės praleisti Marse.

Atsižvelgiant į visas galimas rizikas S.Kelly šiuo metu yra gana geros būklės, nors astronautui ir reikia susitaikyti su nuolatiniu odos niežėjimu ir deginimu.

340 dienų mikrogravitacijos sąlygomis gyvenęs astronautas taip pat tapo keturiais centimetrais aukštesnis, tačiau grįžęs iškart susitraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius