Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pamatyti Tarptautinę kosminę stotį be teleskopo?

Pamatyti Tarptautinę kosminę stotį (TKS) yra paprasčiau nei atrodo – pakanka tinkamu momentu užversti galvą į dangų. Kada tas reikiamas momentas? NASA įsteigė specialią nemokamą paslaugą: ją užsisakiusieji į mobiliuosius telefonus gaus trumpąją žinutę, kad TKS kaip tik tuoj skries virš galvos. Svarbiausia – nereikia jokių žiūronų ar juolab teleskopo.
Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai
Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai / „Scanpix“ nuotr.

Naujoji nemokama NASA paslauga „Spot the Station“ jos užsakovams į elektroninio pašto dėžutę ar mobilųjį telefoną atsiųs pranešimą apie tai, kada TKS bus matoma danguje, jei tai leis oro sąlygos. NASA pranešime spaudai aiškinama, kad įspėjamosios žinutės išsiunčiamos keletą valandų prieš TKS pasirodymo momentą. Siunčiant jas atsižvelgiama į siuntėjo geografinę padėtį – valstybę ir miestą ar kitą gyvenamąją vietovę.

„TKS yra trečias ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio, tad ją pamatyti yra labai lengva, jei žinai, kada ir kur jos dairytis, – rašo NASA atstovai. – Danguje TKS panaši į didžiuliu greičiu skriejantį lėktuvą – tiesa, jis skrieja maždaug 300–350 km aukštyje, jame gyvena ir dirba žmonės. Geriausiai TKS matoma giedromis naktimis.“

Ištiestais saulės baterijų sparnais, TKS dydžiu nenusileidžia futbolo aikštei ir dabar yra didžiausias dirbtinis objektas kosmose. Iš Žemės jis lengvai matomas plika akimi, tačiau reikia žinoti, kurioje dangaus skliauto vietoje jo ieškoti.

TKS pamatymo galimybės iš maždaug 4,6 tūkst. vietų Žemės rutulio paviršiuje nustatomos arba patikslinamos dusyk per savaitę. „Spot the Station“ paslauga žinutes siųs tik tada, kai galimybės išvysti TKS bus idealiausios – kai TKS bus pakankamame aukštyje, naktį ir dangaus skliautu keliaus pakankamai ilgą laiko atkarpą, pažymi NASA.

„Priklausomai nuo TKS orbitos, tokios galimybės įmanomos bet kur – nuo sykio ar dviejų per savaitę iki sykio ar dviejų per mėnesį, – aiškina NASA pareigūnai. – Jei tarp TKS pasirodymų būtų didelės pertraukos, jaudintis nereikia.“

Paslaugą galima užsisakyti spustelėjus šią nuorodą. Tiesa, pasirinkus Lietuvą, siūlomas vienintelis miestas – sostinė Vilnius.

„Spot the Station“ yra ne vienintelis būdas aptikti TKS naktiniame danguje. „Twitter“ paslauga „Twisst ISS Alerts“ automatiškai išsiunčia „Twitter“ pranešimus naudotojams tada, kai stotis skrieja virš tos vietos, kurioje yra paslaugos užsakovas. TKS stebėjimui pravers ir dar keletas tinklalapių:

TKS šiuo metu gyvena ir dirba 6 astronautai, atliekantys 33-iąją misiją. Įgulą sudaro trys rusai, du amerikiečiai ir japonas. 100 mlrd. JAV dolerių vertės stotis yra penkių kosminių agentūrų bendro darbo vaisius, reprezentuojantis JAV, Rusiją, Europą, Japoniją ir Kanadą. TKS pradėta statyti 1998 m., o pirmieji astronautai joje apsigyveno 2000 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius