Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kartą per 40 metų“: Azijoje stebimas „ugnies žiedu“ vadinamas Saulės užtemimas

Mokslininkai ir smalsuoliai nuo Saudo Arabijos ir Omano iki Indijos, Pakistano, Tailando ir Indonezijos ketvirtadienį galėjo stebėti „ugnies žiedu“ vadinamą Saulės užtemimą.
Saulės užtemimas
Saulės užtemimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prie Singapūro uosto stebėti žiedinio užtemimo, kai Mėnuliui užstojus Saulę lieka matomi jos pakraščiai, buvo susirinkę šimtai astronomų mėgėjų ir fotografų.

„Kitas toks užtemimas bus po maždaug 40 metų“, – sakė 37 metų Jasonas Tengas, kuris darbe pasiėmė laisvą dieną, kad galėtų fotografuoti užtemimą. Šis astronomas mėgėjas naudojo teleskopą ir specialų filtrą.

„Tai vos dvi minutės, bet jos tokios intensyvios, kad paskui mėnesį kalbiesi apie jas su draugais ir šeima“, – sakė 45 metų geofizikas iš Vokietijos Alexanderas Alinas, kuris važinėja po pasaulį stebėdamas užtemimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas

Pietų Indijoje stebėti užtemimo minios buvo susirinkusios Tamil Nadu valstijos paplūdimiuose, o rytinėje Odišos valstijoje ta proga buvo paskelbta šventė, nedirbo įstaigos, teismai, mokyklos ir koledžai.

Užtemimas paveikė net kriketą – dėl jo dviem valandoms buvo atidėtos Mumbajaus ir Radžkoto komandų rungtynės.

Tačiau Naujajame Delyje dėl debesų ir smogo užtemimo nesimatė ir premjeras Narendra Modi tviteryje išreiškė savo nusivylimą, nors Indijos šiaurėje būtų buvęs matomas tik dalinis užtemimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulės užtemimas

Indonezijoje pareigūnai aprūpino smalsuolius teleskopais ir išdalijo šimtus specialių apsauginių akinių. Tūkstančiai žmonių šaukė ir plojo, kai Saulė daugiau kaip dviem minutėms virto tamsiu apskritimu, o dangus užtemo. Šimtai kitų meldėsi mečetėse.

„Kaip nuostabu matyti ugnies žiedą, Saulei pamažu išnykus“, – Sinabange Indonezijos Ačeho provincijoje sakė Firmanas Syahrizalas, stebėjęs užtemimą drauge su šeima.

Ankstesnis žiedinis Saulės užtemimas 2017 metų vasarį taip pat buvo matomas Indonezijos dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius