-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija gina poziciją dėl neprognozuojamo nešančiosios raketos kritimo

Kinijos vyriausybė pirmadienį gynė savo poziciją dėl nešančiosios raketos, sudegusios virš Indijos vandenyno, ir skundėsi, kad jai nesąžiningai primetami kitokie standartai nei JAV ir kitų šalių kosmoso programoms.
Kinijos sunkioji nešančioji raketa „Long March 5B“
Kinijos sunkioji nešančioji raketa „Long March 5B“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Kinija Raketa

NASA administratorius bei kiti pareigūnai apkaltino Pekiną beatodairišku elgesiu, kai Kinijos nešančioji raketa, anksčiau iškėlusi į orbitą kosminės stoties, sekmadienį, regis, nevaldomai įskriejo į Žemės atmosferą.

Pasak Kinijos kosmoso agentūros, didžioji dalis 30 m ilgio raketos „Changzheng 5B“ pagrindinės pakopos sudegė virš Maldyvų teritorijos.

„Kinija atidžiai stebėjo jos trajektoriją ir iš anksto paskelbė pareiškimų apie [raketos] sugrįžimo situaciją, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

„Nėra pranešimų apie žalą ant Žemės. Kinija taip pat dalijasi grįžimo prognozių rezultatais per tarptautinio bendradarbiavimo mechanizmus“, – pridūrė ji.

Raketa balandžio 29 dieną iškėlė į orbitą pagrindinę kosminės stoties „Tiangong“ (Dangaus rūmai) modulį – „Tianhe“. Iki stoties montavimo pabaigos Kinija planuoja paleisti į kosmosą dar 10 jos komponentų.

Nešančiosios raketos paprastai netrukus po starto nukrenta atgal į Žemę. Kinijos kosmoso agentūra nepaaiškino, kodėl „Changzheng“ buvo laikinai iškelta į orbitą.

NASA administratorius Billas Nelsonas savo pareiškime apkaltino Kiniją „nesilaikant atsakingumo standartų“ tvarkant kosmines šiukšles.

Kinų URM atstovė Hua Chunying skundėsi, kad su Pekinu elgiamasi nesąžiningai. Ji atkreipė dėmesį, kaip buvo reaguojama į JAV bendrovės „SpaceX“ paleistos raketos nuolaužas, kovo mėnesį nukritusias Vašingtono valstijoje ir Oregono pakrantėje.

„Amerikiečių žiniasklaida vartojo romantišką retoriką, pavyzdžiui: „krintančios žvaigždės apšviečia naktinį dangų, – sakė ji. – Tačiau kalbant apie Kiniją, požiūris būna visiškai kitoks.“

„Esame pasirengę dirbti kartu su kitomis šalimis, įskaitant Jungtines Valstijas, kad sustiprintume bendradarbiavimą atvirame kosmose, bet taip pat priešinamės dvigubiems standartams šiuo klausimu“, – pažymėjo pareigūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius