Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipro kalnai taps aikštele Marso misijų įrangos bandymams

Tarptautiniai ir Kipro ekspertai penktadienį aptarė tyrimų projektą, kurio tikslas – išbandyti šioje Viduržemio jūros saloje kosminę įrangą prieš pasiunčiant ją į Marsą mėginti nustatyti Raudonosios planetos uolienų amžiaus, pranešė pareigūnai.
Troodo kalnai Kipre
Troodo kalnai Kipre / Wikipedia.org nuotr.

Planetologai ir geologai anksčiau šį mėnesį atvyko į Kiprą išbandyti įrangos Troodo kalnuose, kur, anot pareigūnų, geologinės sąlygos panašios į esamas Raudonojoje planetoje.

Projektą finansuoja Europos Komisija. Penktadienį įvyko jo planuotojų pirmasis susitikimas, įskaitant Kipro kosmoso tyrimų organizacijos (CSEO) ir Geologijos departamento pareigūnus.

„Per susitikimą buvo aptirti tarptautinės kosminės programos uždaviniai, geologiniai poreikiai ir tinkamiausios vietos šiam projektui“, – nurodė Kipro valstybinis Geologijos departamentas.

Uolienų tyrimų projektas yra „labai inovatyvus, nes iki šiol tikslūs Marso uolienų amžiaus tyrimai per ankstesnes misijas nebuvo atliekami“, sakoma pranešime.

Vis dėlto departamentas pažymėjo, kad „Troodo kalnų geologija turi daug bendra su Marso uolienomis“.

Geologijos departamento laikinasis direktorius Kristodulas Hadžigeorgijus sakė, kad penktadienį vykęs pasitarimas buvo sėkmingas, nes vietos specialistai galėjo pasidalyti savo patirtimi su tarptautiniais mokslininkais.

CSEO dalyvauja dideliame tarptautiniame Marso tyrimų projekte, į kurį yra įsitraukusios kitos trys Europos šalys ir Jungtinės Valstijos.

Organizacijos vadovas Georgas Danas sakė, kad šis projektas „dar kartą pabrėžia mūsų šalies geologijos unikalumą. Tai gali mums padėti pasiruošti kosminėms misijoms į kitus dangaus kūnus“.

„Dėl šio bendradarbiavimo sukursime naujų darbo vietų mokslininkams mūsų šalyje ir naujų tyrimų projektų, bendradarbiaujant su tarptautinėmis kosmoso agentūromis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius