Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio dydžio yra pati didžiausia žmonių pastebėta žvaigždė?

Mūsų Visata yra tokia didelė, kad ją vertinant astronominiais matavimais galima ir pasimesti. Vienos iš didžiausių, o galbūt ir didžiausios kada nors stebėtos žvaigždės UY Scuti dydis yra išties trikdantis, rašo phys.org.
Supernova galinti virsti žvaigždė SBW1
Supernova galinti virsti žvaigždė SBW1 (asociatyvi nuotr.) / Hubble nuotr.

Nenuostabu, kad UY Scuti yra klasifikuojama kaip hipermilžinė. Ši kategorija seka po supermilžinės ir milžinės. UY Scuti yra pati didžiausia, tačiau anaiptol ne masyviausia žvaigždė.

Masyviausia mums žinoma žvaigždė yra R136a1, kurios masė – 265 kartus didesnė nei Saulės, tačiau R136a1 spindulys – tik 30 kartų didesnis nei Saulės.

UY Scuti masė – maždaug 30 kartų didesnė nei mūsų Saulės, tad ji nepatenka į masyviausių žvaigždžių sąrašą. Masyviausia mums žinoma žvaigždė yra R136a1, kurios masė – 265 kartus didesnė nei Saulės, tačiau R136a1 spindulys – tik 30 kartų didesnis nei Saulės. Masė ir dydis žvaigždėse ne visuomet koreliuoja, ypač kai kalba eina apie dideles žvaigždes.

Taigi UY Scuti yra maždaug 30 kartų masyvesnė už Saulę, tačiau jos spindulys – 1,7 tūkst. kartų didesnis už mūsų žvaigždę. UY Scuti priklauso tai žvaigždžių klasei, kurios dydis kinta, todėl skaičiai ilgainiui gali ir pasikeisti. Galima paklaida yra net 192 Saulės spinduliai, taigi minėta žvaigždė gali būti ir ne pati didžiausia. 

Vidutinis žvaigždės dydis yra 750 miijonų mylių arba beveik aštuoni astronominiai vienetai (nuotolis nuo Žemės iki Saulės). Problema ta, kad dauguma žvaigždžių neturi kieto paviršiaus, kur baigiasi dujos ir prasideda vakuumas.

Taigi tam, kad būtų apibrėžtas žvaigždės pakraštys, naudojama fotosferos vieta. Fotosfera – ta vieta, kur žvaigždė tampa skaidri regimąjai šviesai ir kur fotonai gali pabėgti. Einant toliau, žvaigždės centro link, fotonai nebegali ištrūkti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius