Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmose bus vykdomas eksperimentas, be kurio tarpplanetinės žmonių kelionės neįsivaizduojamos

Kuo ilgesnė ir tolimesnė kosminė misija, tuo svarbesnis yra efektyvus išteklių panaudojimas – pakeliui į Marsą nepavyks papildytų maisto, vandens ar deguonies atsargų. Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) ne vienerius metus vykdomi įvairūs tyrimai, skirti ateities misijų komponentų išbandymui.
Mikroskopinis Chlorella vulgaris vaizdas
Mikroskopinis Chlorella vulgaris vaizdas / Crea

Dabar TKS planuojamas pusmetį truksiantis eksperimentas, kurio metu astronautai augins dumblius. Dumbliai, ypač eksperimentui pasirinkta rūšis Chlorella vulgaris, plačiai naudojami pramonėje, nuo pramoninių atliekų surišimo ir valymo užduočių iki maisto papildų. Tikimasi, kad dumbliai galės ateityje pasitarnauti kaip gyvybės palaikymo sistemos dalis kosminėse misijose.

C.vulgaris fotosintezės efektyvumas yra dešimt kartų didesnis, nei sudėtingesnių augalų, taigi jie būtų puiki oro valymo sistema. Išaugusi dumblių biomasė gali tapti astronautų dietos dalimi – ši dumblių rūšis jau dabar naudojama gyvulių pašarams ir maisto papildams, nes sintezuoja daug vitaminų ir naudingų riebalų rūgščių.

Iki šiol TKS keletą kartų buvo patikrintas dumblių atsparumas kosmoso sąlygoms, bet šis eksperimentas yra pirmasis, kai dumbliai kosmose bus auginami. 180 dienų turėtų užtekti patikrinimui, kaip gerai dumbliai auga ir surenka anglies dvideginį; eksperimento pabaigoje išaugę dumbliai bus pargabenti į Žemę, kur, palyginus juos su Žemėje augintomis kolonijomis, bus galima nustatyti mikrogravitacijos įtaką augalų augimui.

Bendrai šis eksperimentas yra dalis platesnių bandymų pakeisti grynai mechanines gyvybės palaikymo sistemas į hibridines, įtraukiančias organinius komponentus, kad kosminių misijų metu uždara erdvėlaivio biosfera taptų kuo panašesnė į natūralią žemiškąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius