Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krovinių siuntą atgabenusi „SpaceX“ kapsulė iš TKS sėkmingai grįžo į Žemę

Nepilotuojama privati JAV kosminė kapsulė, atgabenusi krovinių į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), antradienį atsiskyrė nuo orbitinės laboratorijos ir saugiai grįžo į Žemę, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).
Krovinių siuntą atgabenusi „SpaceX“ kapsulė „Dragon“
Krovinių siuntą atgabenusi „SpaceX“ kapsulė „Dragon“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Manevras, per kurį TKS įgula stoties manipuliatoriumi paleido skrieti „SpaceX“ kapsulę „Dragon“, užbaigė tik tris savaites trukusią misiją.

Atsiskyrimo metu kapsulė ir TKS skriejo virš pietų Australijos.

„Dragon“ atgabeno 544 kilogramus maisto, mokslinių bandymų medžiagos ir kitų atsargų per antrąją „SpaceX“ krovinių gabenimo misiją į TKS.

„Dragon“ atitolus nuo orbitinės stoties buvo įjungti jos raketiniai varikliai. Kapsulė nusileido parašiutu Ramiajame vandenyne netoli nuo Meksikos krantų 16 val. 34 min. Grinvičo (18 val. 34 min. Lietuvos) laiku, nurodė NASA.

Į Žemę kapsulė grįžo daug sunkesnė nei buvo kildama, nes TKS įgulos nariai į ją sukrovė 1210 kilogramų įrangos ir kosmose atliktų bandymų medžiagos.

Per vieną iš tų eksperimentų buvo tiriami vienos rūšies žiedinių augalų molekuliniai pokyčiai mikrogravitacijos sąlygomis. Atliekant kitą susijusį bandymą, mėginama išsiaiškinti, kaip augalų šaknys reaguoja į mažai deguonies turinčią aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius