Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriamas už „Hubble“ 10 kartų geresnis teleskopas – net į kosmosą kelti nereikės

Žingsnis po žingsnio link užbaigimo artėja didžiausias planetoje teleskopas: šį mėnesį komanda, kurianti Gigantiškąjį Magelano teleskopą (GMT) užbaigė surinkinėti antrą iš septynių pagrindinių veidrodžių segmentų – šis darbas buvo pradėtas dar 2012 metų sausį, rašo engadget.com.
Taip turėtų atrodyti užbaigtas statyti Gigantiškasis Magelano teleskopas (GMT)
Taip turėtų atrodyti užbaigtas statyti Gigantiškasis Magelano teleskopas (GMT) / Mason Media/GMTO iliustr.

GMT yra tarptautinis projektas, kurio tikslas – fotografuoti kosminius vaizdus su 10 kartų didesne raiška, nei „Hubble“ kosminis teleskopas. Pradėjęs veikti GMT padės mokslininkams spręsti vienus iš svarbiausių klausimų – pavyzdžiui, ar Visatoje esame vieni? Šis teleskopas leis astronomams surinkti daugiau šviesos nei bet kuris kitas iki šiol sukurtas teleskopas ir generuos pačios didžiausios raiškos vaizdus.

Tačiau siekti tokio ambicingo tikslo nėra lengva. Antžeminio teleskopo komplekso statybos pradėtos 2015 metais ir nesitikima, kad darbai bus baigti iki 2027 metų. Iš dalies taip yra dėl veidrodžių sudėtingumo. Kiekvienas pagrindinis segmentas yra labai tiksliai išlenktas ir nupoliruotas – tikslumas yra maždaug bangos ilgio lygio, milijoninės centimetro dalies. O dėl sudėtingos bičių korį primenančios struktūros stiklas bus daugiausiai tuščiaviduris, kad jį būtų lengviau ataušinti.

Antrasis veidrodžio segmentas buvo gaminamas septynerius metus, tačiau Arizonos universiteto mokslininkai atrado būdą reikšmingai paspartinti poliravimo procesą. GMT kūrėjai tikisi tą patį patobulintą ir paspartintą poliravimo procesą panaudoti ir ateities segmentų paruošime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius