-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Marse pastebėtas naujai susidaręs kraterių masyvas

NASA zondas „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) Raudonosios planetos paviršiuje pastebėjo didžiulį naujų kraterių spiečių. Astronomai tvirtina, jog jo pakraštyje esantis didysis masyvo krateris šiuo metu – didžiausias tokio tipo krateris Saulės sistemoje, informuoja „Space.com“.
Marsas
Marsas / ESA iliustr.

Didžiojo kraterio šiame spiečiuje skersmuo – 49 metrai. Tai yra didžiausias naujas smūginis krateris Saulės sistemoje. NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos specialistas Bruce'as Cantoras kraterį atrado, naudodamasis Marso spalvine programa: jis Marso paviršiuje pastebėjo didelę tamsią dėmę. Tyrėjui pasirodė, kad jos iki tol ten nebuvo. Peržiūrėjęs aibę senesnių nuotraukų, B. Cantoras priėjo prie išvados, kad 2012 m. kovo 27 d. šios dėmės Marso paviršiuje dar nebuvo, o 2012 m. kovo 28 d. ji jau matoma.

Didelės rezoliucijos nuotraukos atskleidė, kad tamsiosios dėmės vietoje yra du krateriai, kurių ankstesnėse nuotraukose nebuvo matyti. 

Mokslininkas pamanė, kad dėmė yra ne kas kita, o krateris, Marso paviršiuje atsivėręs po smūginio sprogimo. Didelės rezoliucijos nuotraukos atskleidė, kad tamsiosios dėmės vietoje yra du krateriai, kurių ankstesnėse nuotraukose nebuvo matyti. Tuo galėsite įsitikinti vaizdo siužete.

Didesnės rezoliucijos kamera „HiRise“ darytuose kadruose matyti, kad aplink du didžiuosius smūginius kraterius pribarstyta daug mažesnių. Manoma, kad visus juos paliko į Marso paviršių pataikęs asteroidas, kuris, ko gero, prieš paleisdamas žemę subyrėjo į dvi stambias ir apie dešimt smulkesnių dalių.

„HiRise“ kamera darytos nuotraukos atskleidžia, kad šioje kraterių prieigose gausu nuošliaužų. Ko gero, kaip tik jos ir yra tų nuotraukose pastebėtų Marso paviršiaus patamsėjimų priežastis. Nuošliaužas galėjo sukelti maždaug automobilio dydžio asteroido sprogimo sukeltos smūginės bangos. Panašaus kalibro asteroidas sprogo pernai virš Čeliabinsko.

Iš viso aplink Marsą skriejantys zondai yra atradę apie 400 naujų kraterių (tokių, kurių nebuvo matyti ankstesnėse nuotraukose). Vis dėlto šis krateris yra ne tik didžiausias iš ką tik atsiradusių. Jis atrastas praėjus labai nedaug laiko po jo atsiradimo – ne daugiau nei parai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius