-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 02 /08:08

Milijonus kainavusi avarija Kazachstane: vos pakilusi nukrito Rusijos raketa su trimis palydovais

Vos pakilusi iš Kazachstane esančios Baikonūro stoties antradienį nukrito nepilotuojama Rusijos raketa „Proton-M“, turėjusi į orbitą iškelti tris navigacinius palydovus, skelbia newsru.com. Internete jau pasklido vaizdo įrašai su dramatiškais vaizdais apie kylančią ir netrukus sprogstančią raketą. Pranešama, kad į aplinką galėjo išsilieti apie 500 tonų nuodingo raketinio kuro.
Nuostolis: raketa ir trys palydovai kainavo apie 200 mln. dolerių.
Nuostolis: raketa ir trys palydovai kainavo apie 200 mln. dolerių. / Kadras iš Youtube.com

Pranešama, kad apie dešimtą sekundę raketa staiga pakeitė trajektoriją, pradėjo kristi ir sprogo kosmodromo teritorijoje. Raketos paleidimą „Roscosmos“ svetainėje tiesiogiai transliavo federalinė kosmoso agentūra.

Raketa skraidino tris palydovus, kurie yra dalis Rusijos pasaulinės palydovinės sistemos. Raketa palydovus į orbitą turėjo iškelti pirmą kartą po dvejų metų pertraukos. Pranešama, kad šiuo metu nustatinėjamos avarijos priežastys.

Avarija sukėlė milžiniškus nuostolius, mat raketa „Proton-M“ ir trys palydovai kainuoja apie 200 mln. dolerių. Kaip pranešė vienas šaltinių, raketos paleidimo paslaugos vertinamos dar apie 80–100 mln. dolerių. Turima duomenų, kad paleidimas buvo apdraustas.

Dėl avarijos sustabdyti kitos planuotos paleisti raketos parengiamieji darbai. Raketa nebus paleidžiama, kol darbo nebaigs įvykį tirianti komisija. Kitą raketą „Proton-M“ planuota paleisti liepos 21 dieną, kol kas planai perkelti rugpjūčio 14 dienai. Iki metų pabaigos planuojami šeši „Proton-M“ paleidimai.

Tai ne pirmas su „Proton-M“ raketomis susijęs incidentas. Vos pakilusi tokia pati raketa sudužo ir prieš šešerius metus, o 2010 metais raketai nepavyko palydovų iškelti į orbitą.

„Glonass“ – tai globali navigacinė palydovinė sistema. Ši sistema iš esmės yra su JAV GPS sistema konkuruojantis karinės paskirties produktas. „Glonass“ žemėlapių sistema apima visą Žemės rutulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius