Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsiuntė skruzdėles į kosmosą. Štai kaip jos ten atrodė

Skruzdėlės, kurios randamos visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, gerai jaučiasi ir kosmose. Nors dėl mikrogravitacijos jos dažnai nuslįsta nuo plastikinės dėžutės paviršiaus, po 3 – 8 sekundžių trukmės plūduriavimo ore jos sugebėdavo ir vėl užsikabinti.
Skruzdėlės kosmose
Skruzdėlės kosmose

Šios skruzdėlės yra Stanforodo biologės Deborah Gordon vadovaujamo eksperimento dalis. „Kartais skruzdėlės įsistverdavo viena į kitą ir lipdavo atgal. Kartais jos sugebėdavo kažkaip prisiploti prie paviršiaus“, – D.Gordon sakė BBC.

Šio eksperimento formalus testas buvo sužinoti, ar skruzdėlės gali koordinuoti tam, kad apieškotų savo aplinką, kaip tai daro Žemėje. 

Praėjusias metais atlikto tyrimo rezultatai buvo išspausdinti žurnale „Frontiers in Ecology and Evolution".

Šio eksperimento formalus testas buvo sužinoti, ar skruzdėlės gali koordinuoti tam, kad apieškotų savo aplinką, kaip tai daro Žemėje. Eksperimento pradžioje jos buvo sudėtos į mažą kamputį ant plastikinės dėžutės, tačiau po keleto minučių astronautai nuo dėžučių nuėmė sudėliotus barjerus ir tokiu būdu skruzdėms leido pasiekti kitą teritoriją.

floating ants

Palyginamoji skruzdėlių kolonijų grupė Žemėje galėjo išsiskirstyti ir visą aplinką ištyrinėti per penkias minutes. Dėl mikrogravitcijos sunkumų, kosmoso skruzdėlės negalėjo padengti tokios pat teritorijos per tą patį laiko periodą, tačiau jos vis tiek sugebėjo išsiskaidyti ir apžiūrėti jo daugumą teritorijos.

VIDEO: Skruzdėlės kosmose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius