Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai pateikė naujų įžvalgų apie paslaptingą tamsiąją medžiagą

Tamsioji medžiaga sudaro 85 proc. visos medžiagos kosmose ir 27 proc. mūsų žinomos Visatos. Mokslininkai paskelbė pirmą kartą užfiksavę šią paslaptingą medžiagą sąveikaujant su savimi spiečiuje už 1,4 mlrd. šviesmečių nuo mūsų, rašo BBC.
Tamsioji medžiaga sudaro didžiąją dalį visatos masės ir laikoma pagrindine jos statybine medžiaga.
Tamsioji medžiaga sudaro didžiąją dalį Visatos masės ir laikoma pagrindine jos statybine medžiaga. / NASA iliustr.

Ankstesniuose tyrimuose, kuriuose skelbta apie galaktikų spiečių susidūrimus, mokslininkai teigė, kad tamsioji medžiaga beveik su niekuo nesąveikauja.

Dabartinės įžvalgos, išspausdintos „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, gali būti žvilgsnis į egzotišką fiziką už dabartinių mums žinomų teorijų ribų.

Be tamsiosios medžiagos gravitacijos, kuri regimąją medžiagą stabilizuoja, galaktikos, tarp jų ir Paukščių Tako, besisukdamos susiplėšytų.

Manoma, kad regimoji medžiaga galaktikose egzistuoja tamsiosios medžiagos dariniuose. Be tamsiosios medžiagos gravitacijos, kuri regimąją medžiagą stabilizuoja, galaktikos, tarp jų ir Paukščių Tako, besisukdamos susiplėšytų.

Vis dėlto nepaisant tamsiosios medžiagos svarbos, jos prigimtis išlieka paslaptinga. Iki šiol įrodyta, jog ji sąveikauja tik su fundamentalia gravitacijos jėga.

Tamsioji medžiaga siejama su tam tikra dalele, tačiau Standartiniame fizikos modelyje tokia dalelė dar neįvardijama.

Naujame tyrime mokslininkų grupė, vadovaujama dr. Richardo Massey'aus, tyrė keturių galaktikų susidūrimą Abelio 3827 spiečiuje.

Nors tamsiosios medžiagos tiesiogiai pamatyti negalima, mokslininkai ją užfiksavo naudodama techniką, vadinamą gravitacinių lęšiavimu. Tamsioji medžiaga nesugeria ir neišskiria šviesos, tačiau ji turi gravitaciją.

Tamsioji medžiaga išlenkia pro mus keliaujančios šviesos kelią ir iškreipia mūsų matomą vaizdą. Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad tamsioji medžiaga iškreipė šviesos spindulius, kurie keliavo iš tolimos galaktikos, puikiai tikusios šiam tyrimui.

Vienas tamsiosios medžiagos sluoksnis atsiliko už jį supančios galaktikos. Toks atsilikimas tarp tamsiosios medžiagos ir ją supančios galaktikos galėtų būti tikėtinas, jeigu paslaptinga medžiaga sąveikautų pati su savimi per kitas jėgas, ne tik gravitaciją.

Kai mokslininkas ir jo komanda anksčiau tyrė sudūrimus tarp galaktikų Kulkos spiečiuje, jie pastebėjo, kad tamsioji medžiaga šiek tiek sulėtėjo.

„Kulkos spiečiuje susidūrimas vyko neįtikėtinai dideliu greičiu, – sakė R.Massey'us. – Tačiau dabar mūsų tiriamoje galaktikoje susidūrimas galėjo vykti ilgą laiką. Tikėjomės, kad per ilgą laiką susikurs nauja silpna jėga, o tai leistų suprasti, ar tamsioji medžiaga bent jau šiek tiek sąveikauja pati su savimi. Todėl mes ir atlikome tyrimą.“

Praėjusį mėnesį tų pačių mokslininkų išspausdintame tyrime buvo nustatyta viršutinė tamsiosios medžiagos ir ją supančios aplinkos sąveikos riba, o dabartiniame tyrime nurodoma apatinė riba.

Tamsiosios medžiagos tyrimus šįmet taip pat atliks ir mokslininkai, dirbantys su Didžiuoju priešpriešinių srautų dalelių greitintuvu Šveicarijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius