Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA ieško naujų astronautų, siūlo nuo 50 tūkst. eurų per metus

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) antradienį paskelbė ieškanti pretendentų tapti naujos kartos astronautais, kuriems galbūt atsivers galimybė pasivaikščioti Mėnulyje arba nuskristi į Marsą.
12 naujų NASA astronautų
12 naujų NASA astronautų / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 NASA

NASA, šiuo metu turinti 48 tebedirbančius astronautus, planuoja artimiausiais metais smarkiai išplėsti savo rengiamas pilotuojamas misijas.

Pretendentai privalo būti JAV piliečiai, turėti atitinkamų sričių magistro arba aukštesnį mokslo laipsnį, būti pasiruošę gyventi ir dirbti Tarptautinėje kosminėje stotyje, skriejančioje 400 km aukštyje virš Žemės.

„Šiais metais švenčiame nepertraukiamo buvimo Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) žemojoje orbitoje aplink Žemę 20-ąsias metines, taip pat esama priartėję prie pirmosios moters ir kito vyro pasiuntimo į Mėnulį iki 2024 metų“, – sakė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as.

„Saujelei itin talentingų moterų ir vyrų, kuriuos įdarbinsime prisidėti prie įvairove pasižyminčio mūsų astronautų korpuso, bus neįtikėtina tapti astronautais šiuo žmonijos kosminių skrydžių istorijos metu, – pridūrė jis. – Prašome visų tinkamų amerikiečių, jeigu jie pasižymi reikiamomis ypatybėmis, teikti paraiškas nuo kovo 2 dienos.“

Didelė konkurencija

Reikalavimą turėti gamtos mokslų, inžinerijos arba matematikos magistro laipsnį taip pat atitinka ne mažiau kaip dvejus metus trukusios šių sričių doktorantūros studijos arba piloto bandytojo kvalifikacija. Pastaroji iki šiol būdavo vienas patikimiausių kelių į astronautų korpusą.

Taip pat bus svarstomi kandidatų, turinčių medicinos mokslų laipsnį, ir osteopatijos specialistų prašymai.

Kandidatai privalo turėti mažiausiai dvejų metų darbo pagal savo profesiją patirtį, o lakūnai turi būti surinkę ne mažiau kaip 1 000 skraidymo valandų kaip vadovaujantys pilotai.

Be to, kandidatų bus pirmąkart paprašyta išlaikyti dviejų valandų kompiuterinį testą.

Dėl laisvų vietų paprastai varžosi daug pretendentų. Vėliausia 11 NASA astronautų grupė, kurios mokymai buvo baigti sausį, buvo atrinkta iš rekordinio skaičiaus pretendentų – paraiškas pateikė 18 tūkst. žmonių.

Šios grupės narių gyvenimo aprašymai buvo įspūdingi. Vienas jų, Jonny Kimas, yra greitosios pagalbos gydytojas, dalyvavęs 100-e kovinių operacijų kaip karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narys ir už jas apdovanotas Sidabro žvaigždės medaliu. Jis taip pat turi matematikos mokslų laipsnį ir yra įgijęs medicinos daktaro laipsnį Harvardo medicinos mokykloje.

NASA tikisi naują grupę atrinkti iki 2021 metų vidurio. Tuomet kandidatai pradės dvejų metų mokymų programą Teksaso mieste Hjustone veikiančiame Johnsono kosminiame centre.

Be kita ko, mokantis pagal šią programą vyksta darbo atvirame kosmose pratybos NASA Neutralaus plūdrumo laboratorijos didžiuliame baseine, studijuojama robotika ir mokomasi valdyti TKS sistemas, rengiami mokomieji skrydžiai lėktuvais T-38, dalyvaujama rusų kalbos kursuose. Kursantai taip pat studijuoja programos „Artemis“, pagal kurią planuojama amerikiečių astronautų iki 2024 metų vėl nuskraidinti į Mėnulį, elementus.

Saujelė privilegijuotųjų prisidės prie maždaug 500 žmonių, iki šiol pabuvojusių kosmose. NASA tikisi vėl pradėti savarankiškai skraidinti amerikiečius astronautus į Tarptautinę kosminę stotį JAV bendrovių sukurtais erdvėlaiviais, surengti naujų skrydžių į Mėnulį ir 4-ajame dešimtmetyje nuskraidinti žmonių į Marsą.

Tradiciškai apie pusė naujų kursantų ateina iš ginkluotųjų pajėgų. Dauguma jų būdavo pilotai bandytojai, įpratę rizikuoti skraidant eksperimentiniais orlaiviais. Tokie buvo tiek Alanas Shepardas, pirmasis į kosmosą pakilęs amerikietis, tiek Neilas Armstrongas – pirmasis ant Mėnulio paviršiaus žengęs žmogus.

Na, o atlyginimas? Civiliai kandidatai darbą pradeda kaip 11-osios kategorijos federaliniai darbuotojai, uždirbantys 53,8–70 tūkst. dolerių (49,4–64,2 tūkst. eurų) per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius