Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA pasamdė „SpaceX“ misijai į 10 000 kvadrilijonų dolerių vertės asteroidą

10 000 kvadrilijonų dolerių vertės asteroidą NASA pasiekti padės „SpaceX“ sunkioji raketa „Falcon Heavy“ Skrydžio tikslas - ne komercinis, bet suvenyrų pargabenti būtų gražu.
Taip turėtų prie savo tyrimų tikslo atsidūręs pagrindinis „Psyche“ misijos zondas
Taip turėtų prie savo tyrimų tikslo atsidūręs pagrindinis „Psyche“ misijos zondas / NASA iliustr.

NASA istorinė nepilotuojama misija „Psyche“ į metalinį asteroidą dabar jau ir „SpaceX“ reikalas. Zondą iškelti turės Elono Musko raketų kompanijos „Falcon Heavy“ raketa.

„Psyche“ misija keliaus į aplink Saulę tarp Marso ir Jupiterio orbitų skriejantį unikalų metalingą asteroidą, kuris taip pat pavadintas Psyche. „Šis asteroidas yra unikalus, nes jis atrodo didžiąja dalimi sudarytas iš ankstyvos planetos nikelio-geležies apnuoginto branduolio – vieno iš Saulės sistemos statybinių blokų“, – rašoma NASA pranešime spaudai.

Jei viskas klosis kaip numatyta, misijos raketa „Falcon Heavy“ 2022 metų liepą pakils iš Kanaveralo kyšulyje esančios Kanaveralo Oro pajėgų bazės Floridoje paleidimo komplekso 39A.

Judriame zonde „Psyche“ bus tyrimo įranga, kuria bus tiriama asteroido sudėtis.

Remiantis vienu vertinimu, 235 km skersmens Psyche asteroide esančios medžiagos vertos iš koto verčiančių 10 000 kvadrilijonų JAV dolerių. Nors, žinoma, su turima technika gabenti visą šį gėrį į Žemę neapsimokėtų.

Tačiau NASA tikslas ir nėra finansinis. Jie tikisi, kad nauji duomenys apie Psyche padės paaiškinti ankstyvą Saulės sistemos kūrimosi pradžią.

Mokslininkai mano, kad uolingos, į Žemę panašios planetos turi metalinius branduolius, tačiau jie yra nepasiekiamai, giliai po planetų mantija ir pluta. Kadangi negalime Žemės branduolio stebėti ar matuoti tiesiogiai, misija į Psyche suteiks unikalią galimybę pažvelgti į uolingas planetas sukūrusių žiaurių susidūrimų ir medžiagos akrecijos istoriją.

Bendras misijos „Psyche“, įvertinus ir ir antrinio krovinio iškėlimo kainą, biudžetas yra apie 117 milijonų JAV dolerių.

„Psyche“ paleidimo misijoje bus ir du antriniai kroviniai (tikslus ir galutinis jų apibūdinimas dar nesudarytas): Marso atmosferą tirsiantis duetas – zondai „Escape“ bei „Plasma Acceleration and Dynamics Explorer“ (EscaPADE), ir „Janus“, kuriuo bus tyrinėjami po du skriejantys asteroidai.

VIDEO: NASA Psyche Mission: Journey to a Metal World

Misijai vadovauja Arizonos valstijos universitetas, „SpaceX“ vykdomą paleidimo paslaugą prižiūrės NASA Paleidimo paslaugų programa Kennedy kosmoso centre Floridoje. NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija atsakinga už bendrą misijos rengimą, sistemos inžineriją, integravimą, bandymą misijos operacijas. „Maxar Technologies“ suteikia didelės galios fotovoltine elektra varomą kosminio zondo važiuoklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius