Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 20 /21:19

NASA zondas „Voyager I“ (galbūt) išskrido už Saulės sistemos ribų

Dalis mokslininkų teigia, kad praėjus 35 metams po paleidimo NASA zondas „Voyager I“ tapo pirmuoju žmogaus sukurtu objektu, kuris išskrido už Saulės sistemos ribų, rašo BBC.
Saulės sistemos riba
Saulės sistemos riba / NASA iliustr.

1977 metais zondas į kosmosą paleistas rinkti informaciją apie išorines Saulės sistemos planetas, tačiau pasiekęs mūsų sistemos ribą nesustojo ir skriejo toliau.

NASA kol kas nepatvirtino, kad zondas paliko Saulės sistemą. „Misijos komandos bendras nusistatymas yra toks, kad “Voyager I„ zondas nėra palikęs Saulės sistemos“, – NASA atstovas tvirtino „Time“.

Kaip paaiškina „Discovery News“, kol kas dar nėra aišku, ar kosminis zondas yra tarpžvaigdinėje erdvėje, ar naujoje, iki šiol nežinotoje teritorijoje, kuri yra prieš tarpžvaigždinę erdvę. Apie tai jau buvo skelbta anksčiau.

NASA ketina išplatinti pranešimą spaudai vėliau ir paaiškinti nuomonių, ar zondas iš tikrųjų paliko Saulės sistemą, skirtumus.

Kaip pažymi „The Atlantic“, kol mokslininkai negavo duomenų apie magnetinį lauką, kuriame dabar yra zondas, negalima sakyti, kad jis tikrai išskrido už Saulės sistemos ribų (t.y., kad paliko heliosferą – aplink mūsų žvaigždę esantį „burbulą“, kurį sukuria Saulės vėjai).

Be to, mokslininkai pripažįsta iš tikrųjų nežinantys, kaip perėjimas į tarpžvaigždinę erdvę iš tikrųjų vyksta – galbūt egzistuoja tam tikros kliūtys ar ribos tam. Galų gale, dar nė vienas žmogaus kurtas objektas nėra ten išskridęs.

Papildyta 21.19 val. NASA išplatino savo pareiškimą apie zondą:

„The Voyager“ komanda žino apie pranešimus, kad NASA „Voyager I“ zondas paliko saulės sistemą, - sakė projekto mokslininkas Edwardas Stone'as, dirbantis Kalifornijos Technologijos institute Kalifornijoje. - Bendras „Voyager“ mokslinės komandos sutarimas yra toks, kad zondas dar nėra palikęs Saulės sistemos ar pasiekęs tarpžvaigždinę erdvę. 2012 metų gruodį mokslinė komanda pranešė, kad „Voyager I" yra naujoje teritorijoje, vadinamajame „magnetiniame greitkelyje“, kur energijos dalelės keičiasi dramatiškai. Magnetinio lauko krypties pokyčiai yra paskutinis lemiamas indikatorius, rodantis, kad pasiekta tarpžvaigždinė erdvė, ir mes to krypties pokyčio dar neužfiksavome“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius