Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos Marso tyrimų galimybės – NASA į Raudonąją planetą ketina siųsti nepilotuojamą orlaivį

NASA planų sąraše – nepilotuojamos oro transporto priemonės eksploatavimas kitoje planetoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau greičiau nei po dešimtmečio NASA ketina į Marsą nuskraidinti droną.
Dronas, kuris ateityje gali žvalgyti Marsą
Dronas, kuris ateityje gali žvalgyti Marsą / NASA nuotr.

Kūrėjų grupė projektuoja mažą, lengvą ir dinamišką oro robotą, kuris būtų ne tik ištvermingas, bet ir atitiktų saugiems skrydžiams keliamus reikalavimus. Be to, siekiama išanalizuoti tinkamiausią maršrutą bei nusileidimo galimybes, kurios tinkamai pasirengus, tikėtina, palengvintų drono misiją.

Parengiamieji darbai beveik įgyvendinti, todėl šių metų pabaigoje dronas, kuriam suteiktas „Prandtl–M“ vardas, pakils į dangų.

Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija oficialiai pranešė, kad parengiamieji darbai beveik įgyvendinti, todėl šių metų pabaigoje dronas, kuriam suteiktas „Prandtl–M“ vardas, pakils į dangų.

Oro robotas bus išbandomas 100, 000 tūkstančių pėdų aukštyje. Pakilimas į 30 kilometrų aukštį, anot kūrėjų, imituos drono funkcijas Marso atmosferoje. Trečio bandomojo skrydžio metu oro robotas pasieks 450 000 tūkstančių pėdų aukštį (apie 138 kilometrus).

Vyriausiasis NASA mokslininkas ir „Prandtl-M“ programos vadovas Alas Bowersas teigia planuojantis, jog skraidyklė būtų balasto, nešamo į Marsą, dalis.

„Pasiekęs planetą dronas gebėtų dislokuotis ir skraidyti Marso atmosferoje, jis galėtų nutūpti ir vėl pakilti. „Prandtl-M“ sugebėtų apžvelgti tam tikras vietas, parengtas būsimoms astronautų misijoms. Dronas atsiųstų aukštos kokybės fotografinius žemėlapių vaizdus, suteikiančius informacijos apie tų vietų tvarumą“, – teigia Alas Bowersas.

Mokslininkas taip pat informuoja, kad skraidyklės sparnų ilgis yra beveik 61 cm, o svoris – mažiau nei 400 gramų. Tačiau, pasak programos vadovo, kadangi Marso traukos jėga yra mažesnė nei Žemės, tai kūrėjams suteikia galimybę peržengti kilogramo ribą, nes transporto priemonė Marse svers tik pusę kilogramo.

Tinkamai misijai paruoštas dronas bus sukurtas naudojant įvairių medžiagų junginius, taip pat stiklo arba anglies pluoštus. Autoriai mano, jog kruopščiai parengtas bepiločio roboto dizainas padės išvengti nesėkmių išsklendimo metu.

Mokslininkai į drono projektavimo procesą įtraukė ne tik patyrusius inžinierius, bet ir studentus. Pagrindinė misija oro roboto lauks 2022–2024 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius