Naujoviškas kosminis gesintuvas gaisrą ne uždusins, o susiurbs

Kosminiuose laivuose kylantys gaisrai dar blogesni už kylančius jūriniuose laivuose – mikrogravitacijoje ugnį gesinti daug sudėtingiau, o įprasti gesintuvai gali pridaryti bėdų.
Liepsnos įprastomis ir mikrogravitacijos sąlygomis skirtumas
Liepsnos įprastomis ir mikrogravitacijos sąlygomis skirtumas / Stopkadras/NASA

Ugnis kosmose itin pavojinga; dėl praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje „Mir“ kosminėje stotyje kilusio gaisro vos pavyko išvengti visos įgulos evakuacijos. Reikalus apsunkina tai, kad įprasti gesintuvai dėl liepsnos keistenybių mikrograviacijoje nėra tokie efektyvūs.

Bet jau yra sprendimas – naujas, specialiai kosmosui skirtas gesintuvas, sukurtas Japonijos Toyohashi technologijos universiteto tyrėjų. Jis vadinasi vakuuminio gesinimo metodas (Vacuum Extinguish Method) – VEM.

Įprasti gesintuvai išpurškia anglies dvideginio putas, kurios, tinkamai ir greitai naudojamos, užslopina bet kokias liepsnas. Naujojo gesintuvo kūrėjų pranešime nurodoma, kad klasikiniai gesintuvai kosmose nėra labai tinkami bent dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, anglies dvideginio naudojimas mažoje erdvėje padidina nuodingų dujų koncentraciją erdvėlaivyje. Tad, norėdami juos naudoti, astronautai turi greitai užsidėti deguonies kaukes. Gaisre, kai svarbi kiekviena sekundė, tai gali sukelti problemų.

VIDEO: Fire Protection Aboard the Space Station | CSA Science Video

Kita liepsnos gesinimo purškimo metodu mikrogravitacijos sąlygomis keliama bėda – degimo produktai. Jie, kartu su gesintuvo anglies dvideginiu, pasklinda visur. Nors erdvėlaiviuose paprastai būna oro valymo filtrai, visko išvalymas trunka ilgai, sakė tyrėjai.

Tuo tarpu VEM liepsnas – ir viską, kas sukėlė užsidegimą – susiurbia į atskirą vakuuminę kamerą. Tyrėjai teigia, kad šis procesas tiktų bet kokiai uždarai erdvei, įskaitant kosmines stotis ir povandeninius laivus, nes VEM „užkirs kelią ar neleis sklisti kenksmingiems degimo produktams – dūmams, smulkioms dalelėms, [ar] nuodingiems dujų komponentams po visą uždarą patalpą“, – rašoma pranešime.

Jei ugnis tebedegs ir vakuuminėje kameroje, įgula bent jau turės daugiau laiko pritaikyti įprastesnius ugnies gesinimo protokolus, įskaitant deguonies kaukių užsidėjimą, pridėjo tyrėjai. Be to, naudojant VEM, oro filtrai mažiau nukentėtų nuo liepsnoje susidarančių dalelių.

Šios inovatyvios technologijos naudojimas kosmose dar nepatvirtintas, pridūrė tyrimo vadovas Toyohashi universiteto profesorius Yuji Nakamura.

„Kol kas kosmoso agentūros šios koncepcijos pritaikyti neskuba, nes tokių įrenginių dar neįdiegė ir neišbandė. Suprantama, kad jų sprendimai dažnai priimami, remiantis saugumu, tad pirmenybė teikiama plačiai paplitusioms ir patikrintoms — nors ir senesnėms – sistemoms Tačiau tai nereiškia, kad naujoji koncepcija neturi galimybių būti patvirtinta … Ir toliau tobulinsime ir pristatysime koncepciją“, – pranešime cituojamas inžinierius.

Tyrimą aprašantis straipsnis publikuotas specialiame „Fire Technology“ žurnalo numeryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius