Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Netoli Žemės atrasta potencialiai gyvenama planeta

Astronomų komanda, vadovaujama dr. Roberto Witteneumerio iš New South Wales universiteto, atrado „Super Žemę“, kuri skrieja šalia potencialiai gyvenamosios zonos pakraščio ir sukasi aplink raudonąją nykštukę Gliese 832. Nauja planeta nuo Žemės nutolusi 16 šviesmečių ir yra arčiausiai mūsų į Žemę panaši planeta, rašo sci-news.com.
Taip gali atrodyti potencialiai gyvenama planeta Gliese 832c
Taip gali atrodyti potencialiai gyvenama planeta Gliese 832c / Efrain Morales Rivera, Astronomical Society of the Carribean nuotr.

Žvaigždė Gliese 832, dar žinoma kaip HD 204961 ar LHS 3685, yra nykštukė Gervės žvaigždyne. Jos masė ir spindulys lygūs maždaug pusei Saulės.

Ši planeta gali turėti panašią temperatūrą kaip ir Žemė bei labai didelius sezoninius pokyčius.

Mokslininkai jau anksčiau pastebėjo, kad aplink šią žvaigždę skrieja į Jupiterį panaši egzoplaneta Gliese 832b.

„Turėdama vieną didelę planetą ir vieną potencialiai uolingą planetą, ši planetų sistema gali būti tarsi miniatiūrinė mūsų Saulės sistemos versija“, – sako vienas iš tyrimo autorių profesorius Chrissas Tiney'is.

Atrasta egzoplaneta, pavadinta Gliese 832 c, aplink savo žvaigždę apskrieja per 35, 68 dienos ir iš savo žvaigždės gauna maždaug tiek pat energijos, kiek Žemė iš Saulės.

Ši planeta gali turėti panašią temperatūrą kaip ir Žemė bei labai didelius sezoninius pokyčius.

„Jeigu planeta turės panašią atmosferą į Žemės, yra tikimybė, kad joje egzistuos gyvybė, nors sezoniniai pokyčiai šioje planetoje būtų ekstremalūs', – sako C.Tinney'is.

Tiesa, tankesnė atmosfera, kuri, manoma, būdinga visoms „Super – žemėms“, galėtų šią planetą lengvai padaryti per karštą gyvybei ir paversti panašia į Venerą.

Planetos panašumo į Žemę indeksas yra 0,81 ir gali būti palyginamas su planetomis Gliese 667Cc (0,84) ir Kepler -62e (0,83). Gliese 832c yra viena iš labiausiai į Žemę panašių planetų ir arčiausiai mūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius