-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuodingų dujų debesyje prie galaktikos centro aptikta didžiulė juodoji skylė

Japonijos mokslininkai, pasinaudodami itin galingu radijo teleskopu Čilėje, mūsų galaktikos viduryje aptiko didžiulę juodąją skylę. Už mūsų Saulę 100 tūkstančių kartų didesnis darinys nuo Žemės yra maždaug 25 tūkstančiai šviesmečių atstumu, o nuo galaktikos centro jį skiria 195 šviesmečiai. Ar ši didžiulė viską ryjanti juodoji skylė kelia pavojų Žemei arba visai galaktikai?
Milžiniška juodoji skylė
Milžiniška juodoji skylė / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Japonijos mokslininkai dirbo su Andų kalnuose įsikūrusiu teleskopu, norėdami patyrinėti keistą molekulinį dujų debesį netoli mūsų galaktikos centro. Tyrimai parodė, kad šių dujų apsuptyje slypi didžiulė juodoji skylė. Visgi, tai tik antra pagal dydį juodoji skylė Paukščių take – didžiausia yra Šaulio A*. Mokslininkai džiaugiasi savo atradimu, nes kaip tik tokio dydžio juodosios skylės dar niekam nėra pavykę aptikti.

Juodosios skylės netoli galaktikos centrų nėra tokios retos. Mokslininkai seniai nustatė, kad būtent jos kuria didžiąją dalį gravitacijos, reikalingos galaktikoms išlaikyti savo struktūrą. Įprastai didžiausios juodosios skylės sudaro pusę procento visos galaktikos dydžio, todėl aišku, kad šie objektai prisidėjo prie galaktikų susiformavimo, o galbūt ir prie gyvybės atsiradimo jose.

Mokslininkai mano, kad šios juodosios skylės jau buvo susiformavusios kuomet Visata buvo gan jauna – vos kelių šimtų milijonų metų amžiaus. Manoma, kad jos anksčiau negalėjo būti tokios didelės – tikriausiai užaugo, susijungdamos į krūvą. Tikriausiai pora tokių juodųjų skylių, kokia ką tik buvo atrasta netoli Paukščių Tako centro, galėtų sudaryti vieną milžinę kaip Šaulio A*.

Atrasti ir tirti juodąsias skyles nėra paprasta, nes jos praktiškai nematomos – neskleidžia šviesos. Juodųjų skylių trauka yra tokia stipri, kad ji iškreipia kitų objektų skleidžiamą šviesą. Dažniausiai jos aptinkamos ne tiesioginiais stebėjimais, o kompiuteriniais modeliavimais. Šįkart mokslininkai tyrinėjo molekulinių dujų – vandenilio cianido ir anglies monoksido – debesį, išmatavo pagrindines jo charakteristikas ir jas suvedė į savo kompiuterinį modelį. Jis parodė, kad debesies viduryje tikriausiai yra vidutinio dydžio juodoji skylė.

Mokslas nežino, kas yra pačiame mūsų galaktikos centre, tačiau ten tikriausiai yra milžiniška juodoji skylė, kurios traukos pakanka visai Paukščių tako struktūrai išlaikyti. Toks požiūris vyrauja jau kurį laiką, bet mokslininkai negalėjo sutarti, iš kur tokia milžiniška juodoji skylė atsirado. Vienas iš galimų paaiškinimų visuomet buvo juodųjų skylių susiliejimas, tačiau hipotezei užbaigti trūko vienos grandies – vidutinio dydžio juodosios skylės. Dabar gauti duomenys, nors juos dar reikės tikslinti, atrodo, patvirtina versiją, kad kažkur mūsų galaktikos centre yra iki šiol neregėto dydžio juodoji skylė.

Taigi, ar ši juodoji skylė pavojinga? Jokiu būdu ne. Tai nėra pirmoji mūsų galaktikoje esanti juodoji skylė – jų ne taip jau mažai ir visos yra labai toli nuo Žemės. Jei mokslininkų idėja apie didžiulių galaktikos branduoliuose esančių juodųjų skylių susiformavimą yra tiesa, tikriausiai kada nors šį objektą įtrauks kur kas didesnis ir galingesnis Paukščių tako centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius