Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuotraukose užfiksuotas braškinis Mėnulis – paskutinis supermėnulis metuose

Kiekvieną mėnesį Mėnulio pilnatis turi skirtingą pavadinimą. Sakoma, kad birželio mėnesio braškinis Mėnulis taip pavadintas todėl, kad Šiaurės Amerikoje jis sutampa su vaisių skynimo sezonu.
Braškinis mėnulis Malagoje, Ispanija
Braškinis mėnulis Malagoje, Ispanija / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kartą metuose pastebimas reginys, dar vadinamas rožiniu arba mini Mėnuliu, birželio 24 d. naktį visame pasaulyje stebino dangaus mylėtojus.

Šių metų braškinis mėnulis sekė iškart po vasaros saulėgrįžos, kuri įvyko sekmadienį (birželio 20 d.). Per 2021 m. vasaros saulėgrįžą Saulė buvo aukščiausiame ir šiauriausiame metų dangaus taške. Todėl pilnatis, įvykstanti netoli vasaros saulėgrįžos, yra žemiau danguje, nes pilnaties metu Mėnulis yra tiksliai priešais Saulę. Savo ruožtu žemai esanti Mėnulio trajektorija veda jį per žemiausią atmosferos dalį, todėl Mėnulis įgauna rausvą arba gintarinę spalvą.

Pasak astronomų, „Supermėnulis“ – tai pilnatis, beveik sutampanti su tašku, kai Mėnulis savo elipsine orbita yra arčiausiai Žemės. Šis reiškinys reiškia, kad Mėnulis Žemėje atrodo didesnis ir ryškesnis.

Birželio 24 d. Mėnulis buvo paskutinis iš keturių iš eilės „supermėnulių“ serijos – kitas bus tik 2022 m. gegužės 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius