-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padedant kosmoso entuziastui NASA surado Mėnulyje sudužusį Indijos zondą

Indijos Mėnulio tyrimų zondas „Vikram“, rugsėjį sudužęs, kai buvo bandoma jį nutupdyti ant mūsų planetos palydovo paviršiaus, buvo surastas padedant vienam kosmoso entuziastui, pirmadienį pranešė NASA. JAV Aeronautikos ir kosmoso administracija paskelbė jos valdomo Mėnulio žvalgymo orbitinio zondo (Lunar Reconnaissance Orbiter, LRO) padarytų nuotraukų, kurioje matyti indų aparato sudužimo vieta.
„Vikram“ nusileidimo vieta
„Vikram“ nusileidimo vieta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienoje iš nuotraukų buvo pažymėtos kelių kilometrų ilgio ruože išsibarsčiusios „Vikram“ nuolaužos.

NASA pranešime sakoma, kad šios Mėnulio srities nuotraukų, padarytų rugsėjo 17-ąją, praėjus kelioms dienoms po zondo sudužimo, mozaiką viešai paskelbė rugsėjo 26-ąją. Agentūra tąsyk paragino entuziastus pamėginti palyginti šiuos atvaizdus su anksčiau padarytomis tos pačios srities nuotraukomis, galinčiomis padėti aptikti sudužusio zondo pėdsakų.

Pirmasis tai atliko IT srityje dirbantis 33 metų Shanmuga Subramanianas (Šanmuga Subramanianas), gyvenantis Indijos didmiestyje Čenajuje. Jis sakė naujienų agentūrai AFP susidomėjęs šiuo reikalu, kai pati NASA nesugebėjo aptikti pradingusio zondo.

„Lyginau šias dvi nuotraukas vieną šalia kitos, dviejuose savo nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Vienoje pusėje buvo sena nuotrauka, o kitoje – naujoji, paskelbta NASA“, – pasakojo vyras.

Sh. Subramanianas pridūrė, kad jam taip pat padėjo socialinių tinklų „Twitter“ ir „Reddit“ vartotojai.

„Buvo gana sunku, bet dėjau nemažai pastangų“, – sakė kosmoso entuziastas, galiausiai paskelbęs apie savo atradimą per tviterį spalio 3 dieną.

NASA atliko papildomą analizę ir praėjus beveik dviem mėnesiams oficialiai patvirtino radinį.

„NASA turėjo būti 100 procentų įsitikinusi, kad galėtų viešai tai paskelbti. Būtent dėl šios priežasties jie delsė tai patvirtinti. Aš pats būčiau daręs lygiai taip pat“, – kalbėjo Sh. Subramanianas.

Kylanti Azijos milžinė Indija, liepą pradėjusi Mėnulio tyrimų misija „Chandrayaan 2“, kurios pavadinimas sanskrito kalba reiškia „Mėnulio vežimas“, turėjo tapti ketvirtąja valstybę po JAV, Rusijos ir regioninės varžovės Kinijos, sėkmingai nutupdžiusios zondą ant Mėnulio paviršiaus ir pirmąja – padariusia tai palydovo Pietų ašigalio srityje.

Orbitinis zondas „Chandrayaan 2“, kuris iki šiol tebesisuka aplink Mėnulį, paleido kibernetinį nusileidimo modulį „Vikram“, turėjusį per penkias dienas sklandžiai nutūpti, bet rugsėjo 6-ąją ryšys su aparatu nutrūko, kai jis buvo tik 2,1 km aukštyje virš paviršiaus..

Praėjus kelioms dienoms po nesėkmingo nusileidimo Indijos kosmoso tyrimų organizacija paskelbė aptikusi nusileidimo modulį, bet negalinti užmegzti su juo ryšio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius