Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pateiktas pirmas tikslus Marso vidaus vaizdas

Pirmą kartą istorijoje Marso vidus įamžintas planetos vidaus žemėlapyje. Tiesa, rezultatai buvo netikėti: Marso branduolys užima maždaug pusę planetos vidaus - daug daugiau, nei įsivaizdavo mokslininkai.
Marso vidinė struktūra
Marso vidinė struktūra / NASA

Sėkminga misija

Šis žvilgsnis į Marso vidų yra dvejų metų tyrimų (ir dešimtmečių planavimo) kulminacija. NASA nusileidimo aparatas „InSight“ – stacionarus mokslinis robotas, kuris 2018 m. buvo dislokuotas Marse su vienintele užduotimi – ištirti nematomus Raudonosios planetos vidinius sluoksnius. Praėjus maždaug mėnesiui po nusileidimo ant plokščios lygumos, vadinamos Elysium Planitia, „InSight“ savo robotine ranka netoliese esančiame Marso paviršiuje įrengė mažytį seismometrą ir ėmė klausytis seisminių virpesių planetoje, panašių į žemės drebėjimus Žemėje.

„Skirtingai nei Žemėje, Marse nėra tektoninių plokščių – jo pluta yra tarsi viena milžiniška plokštė“, – rašė NASA tyrėjai pranešime.

Tačiau Marso plutoje vis tiek susidaro lūžiai, arba uolienų įtrūkimai. Šie lūžiai gali sukelti seisminius virpesius – per pastaruosius dvejus metus „InSight“ jų aptiko 733. NASA tyrėjai apskaičiavo, kaip greitai ir kaip toli planetoje sklinda seisminės bangos, ir tai leido sudaryti jos vidaus struktūrų žemėlapį.

Panašumas su Žeme nedidelis

Komanda nustatė, kad Marso, kaip ir Žemės, vidų sudaro trys sluoksniai – pluta, mantija ir branduolys, tačiau šių sluoksnių dydžiai ir sudėtis abiejuose pasauliuose labai skiriasi. Pavyzdžiui, Marso pluta yra daug plonesnė, nei tikėjosi tyrėjai, jos gylis siekia nuo nuo 20 iki 37 km. ir ją sudaro du arba trys posluoksniai (palyginimui, Žemės pluta tęsiasi iki didžiausio maždaug 100 km. gylio, remiantis USGS duomenimis).

IPGP/David Ducros/Marso vidaus struktūros iliustracija
IPGP/David Ducros/Marso vidaus struktūros iliustracija

Žemiau plutos yra nemaža mantija, besidriekianti apie 1560 km. po Marso paviršiumi, o po ja – milžiniškas branduolys, prasidedantis maždaug pusiaukelėje tarp paviršiaus ir planetos centro. Šerdis buvo ir didesnė, ir skystesnė, nei tyrėjai tikėjosi.

Mokslininkai vis dar nežino, ar Marse yra kietas vidinis branduolys, kaip Žemėje, tačiau, pasak tyrėjų, jau vien tai, kad vos po kelerių metų tyrimų pavyko išmatuoti išorinį planetos branduolį, yra puikus pasiekimas.

„Mokslininkams prireikė šimtų metų, kad išmatuotų Žemės branduolį“, – teigė Simonas Stähleris, pagrindinis vieno iš naujųjų darbų autorius, Šveicarijos Ciuricho tyrimų universiteto ETH Žemės mokslų profesorius. „Po „Apollo“ misijų jiems prireikė 40 metų, kad išmatuotų Mėnulio branduolį. Misijai „InSight“ prireikė vos dvejų metų Marso branduoliui išmatuoti“ – portalui „Live Science“ teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius