Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plutone dangus žydras, o paviršiuje esama vandens ledo, nustatė mokslininkai

Plutono padangė veikiausiai yra žydra, o jo paviršiuje plyti vandens ledo masyvai, rodo naujausi duomenys, gauti ketvirtadienį iš JAV kosmoso agentūros NASA kibernetinio zondo „New Horizons“, kuris liepą atliko istorinį praskridimą šalia tos mažytės planetos.
NASA paviešintos Plutono nuotraukos
NASA paviešintos Plutono nuotraukos / NASA/New Horizons nuotr.

Plutonas, skriejantis tolimoje Kuiperio (Keiperio) juostoje – šaltame Saulės sistemos pakraštyje už Neptūno orbitos, kur taip pat susitelkę daug kometų ir asteroidų, pirmąkart buvo stebimas iš taip arti.

„Kas būtų tikėjęsis mėlyno dangaus Kuiperio juostoje? Jis žavus“, – sakė „New Horizons“ mokslo programos vyriausiasis tyrėjas Alanas Sternas, dirbantis Pietvakarių tyrimų institute (SwRI), įsikūrusiame Kolorado mieste Boulderyje.

„Suprasti, kodėl vanduo pasirodo būtent tose vietose, kur jis yra, o ne kitur, yra iššūkis, kurio dabar imamės“, – aiškino jis.

Paskelbusi šį pranešimą NASA taip pat paviešino nuotrauką, kuriame matoma Plutoną gaubianti žydra migla, nufotografuota „New Horizons“ kameromis.

Žemėje dangaus žydrą spalvą labiausiai lemia atmosferos azoto molekulės.

„Panašu, kad Plutone esama stambesnių, bet vis tiek labai mažų į suodžius panašių dalelių, kurias vadiname tolinais“, – sakė mokslo komandos narė Carly Howett, taip pat dirbanti SwRI.

NASA nurodė, kad „antras reikšmingas atradimas“, padarytas analizuojant „New Horizons“ atsiųstus vėliausius duomenis – kad Plutono paviršiuje esama daug nedidelių atvirų sušalusio vandens masyvų.

Naudodami vieną iš „New Horizons“ prietaisų – spektrinės sudėties analizatorių – mokslininkai sugebėjo sudaryti žemėlapį, atvaizduojantį, kaip vandens ledas yra paplitęs įvairiose šios planetos paviršiaus srityse.

„Dideliuose Plutono plotuose nesimato atviro vandens ledo, – sakė mokslininkų grupės narys Jasonas Cookas, kuris taip pat yra SwRI darbuotojas. – Bet jis tikriausiai yra paslėptas kitokio, lakesnių medžiagų ledo didžiojoje planetos dalyje.“

„Suprasti, kodėl vanduo pasirodo būtent tose vietose, kur jis yra, o ne kitur, yra iššūkis, kurio dabar imamės“, – aiškino jis.

Vietos, kuriose esama daugiausiai vandens ledo, naujausiose spalvotose Plutono nuotraukose atrodo ryškiai raudonos.

„Man keista, kad tas vandens ledas toks raudonas“, – sakė mokslininkų komandos narė Silvia Protopapa, dirbanti Merilando universitete, įsikūrusiame Koledž Parko mieste.

„Kol kas nesuprantame ryšio tarp vandens ledo ir spalvą suteikiančių rausvų tolinų Plutono paviršiuje“, – pažymėjo ji.

Mokslininkai anksčiau pranešė pastebėję Plutono paviršiuje tekančių sušalusio azoto ledynų.

Liepos 14 dieną „New Horizons“ – maždaug pianino dydžio kosminis aparatas, varomas branduolinės energijos, tapo pirmuoju kosminiu zondu, praskridusiu arti Plutono. Jis toliau siųs duomenis į Žemę iki ateinančių metų pabaigos.

NASA nurodė, kad zondas skrieja tolyn ir kad jo būklė gera. Dabar jis yra maždaug už 5 mlrd. km nuo Žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius