-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plutono palydove surastas kanjonas lengvai prarytų Everestą

Tokiame kanjone visu ūgiu laisvai tilptų ir aukščiausia Žemės viršukalne laikomas Everestas. Mūsų planeta apie tokio gylio kanjonus gali tik pasvajoti, o štai nykštuko Plutono palydove Charone neįtikėtinų pragarmių netrūksta.
Įspūdingas kanjonas Plutono palydove Charone
Įspūdingas kanjonas Plutono palydove Charone / NASA/JHUAPL/SwRI nuotr.

Kanjono, pavadinimu Argo duburys (Argo Chasma) Charone ilgis – apie 700 km. Žodžiu, Didžiajam kanjonui Arizonoje (kuris yra 450 km ilgio ir net 5 kartus seklesnis už Argo duburį) iki tokių dydžių – augti ir augti.

Didysis kanjonas
Didysis kanjonas

Nuotraukoje matomas Argo duburio fragmentas siekia tik apie 300 km. Taigi čia matyti mažiau nei pusė šio sunkiai įsivaizduojamo gylio kanjono.

„Iš nuotraukoje matomos perspektyvos atsiveria kanjono briauna, o šiaurinės jo dalies gylį gan nesunku išmatuoti – jis siekia apie 5,5 mylias (9 km), o toks gylis yra 5 kartus didesnis už Didžiojo kanjono gylį“, – pasakoja NASA mokslininkai.

NASA/New Horizons nuotr./Išdidintas Plutono palydovo Charono fragmentas
NASA/New Horizons nuotr./Išdidintas Plutono palydovo Charono fragmentas

Jie atkreipia dėmesį, kad per visą kanjono ilgį galima pastebėti skardžių, kurių aukštis galėtų būti keliais kilometrais didesnis už kanjono gylį. Tai reiškia, kad Charono skardžiai gyliu galėtų varžytis su analogų Saulės sistemoje neturinčiu Urano mėnulio Mirandos skardžiu, kuris yra 5 km aukščio ir pavadintas Veronos skardžiu (Verona Rupes).

Kvapą gniaužiantį kanjoną atradę NASA misijos „New Horizons“ mokslininkai, tyrinėdami zondo „New Horizons“ fotoįrangos LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) atsiųstus kadrus, kurių rezoliucija – 2,33 km pikseliui.

„Scanpix“/AP nuotr./Charonas
„Scanpix“/AP nuotr./Charonas

Šie kadrai buvo padaryti 2015 m. liepos 14 d., kai zondą „New Horizons“ nuo Charono skyrė apie 466 tūkst. km. – iki Plutonui artimiausio skrydžio trajektorijos taško likus maždaug 9 val. ir 22 min. skrydžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius