Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 27 metus: kai zondas „Voyager 2“ skriejo pro Uraną 

Prieš 27 metus, 1986 metų sausio 24 dieną NASA zondas „Voyager 2“ praskriejo pro Uraną ir tapo pirmu bei kol kas vieninteliu kosminiu aparatu, aplankiusiu dujų milžiną – trečią pagal dydį Saulės sistemos planetą.
Taip Uranas atrodė pro "Voyager 2" fotobojektyvą - zondas pro planetą fotografavimo akimirką skriejo 965 tūkst. km atstumu (daugiau nei dvigubai didesnis už atstumą, skiriantį Žemę ir Mėnulį)
Taip Uranas atrodė pro "Voyager 2" fotobojektyvą - zondas pro planetą fotografavimo akimirką skriejo 965 tūkst. km atstumu (daugiau nei dvigubai didesnis už atstumą, skiriantį Žemę ir Mėnulį) / NASA/JPL nuotr.

Nors Uraną sudaro beveik vien tik vandenilis ir helis, aukštutiniuose jo atmosferos sluoksniuose yra ir metano priemaišų, kurios sugeria didžiąją dalį raudonos spalvos regimojo spektro spindulių, todėl planeta atrodo blyškaus pilkai melsvo atspalvio.

Arčiausiai Urano zondas buvo atsidūręs 1986 m. sausio 24 d. – tuomet jį nuo gigantiškos planetos skyrė tik 81 800 km. „Voyager 2“ fotografavo planetos žiedus ir keletą jos mėnulių. „Voyager 2“ taip pat atrado Urano magnetinį lauką ir 10 naujų mažų mėnulių.

Šiuo metu „Voyager 2“ nuo Žemės nutolęs per 15 mlrd. 184 mln. kilometrų ir stabiliai skrieja Saulės sistemos paribių link. Judėjimo greitis - 3,3 astronominiai vienetai (AV) per metus (1 AV lygus atstumui nuo Saulės iki Žemės, t.y., apie 150 mln. kilometrų). Esant tokiam atstumui, „Voyager 2" siunčiami signalai Žemę pasiekia tik po 14 val. ir 4 min.

Daugiau „Voyager 2“ užfiksuotų Urano ir jo mėnulių nuotraukų galima rasti čia.

VIDEO: 1977: Voyager (NASA)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius