Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Publikuotas naujas F.Baumgartnerio šuolio iš stratosferos vaizdo įrašas: jis užėmė kvapą milijonams

Savaitgalį paviešintas rekordinio Felixo Baumgartnerio šuolio parašiutu filmas. 2012 m. spalį austras F.Baumgartneris, pakilęs į stratosferą specialiu helio balionu sandarioje kapsulėje, šoko iš 39045 m aukščio. Už tai gavo „bebaimio Felikso“ pravardę. Tiesa, praėjus vos kelioms dienoms po sėkmingo nusileidimo, parašiutininkas ekstremalas pareiškė, kad baigia profesionalo karjerą.
Felixo Baumgartnerio šuolis iš kapsulės
Felixo Baumgartnerio šuolis iš kapsulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NASA Kosmosas

Vaizdo klipas, pavadintas „Visa istorija“ („Full Story“) sumontuotas iš archyvinių kadrų. Juose užfiksuotas pats šuolis iš kapsulės, laisvas kritimas, leidimasis parašiutu ir nusileidmas. Nesunku pastebėti, kad F.Baumgartnerio šuolio pradžia nebuvo sklandi, jo parašiutas ėmė suktis. Tačiau austrui pavyko jį stabilizuoti.

VIDEO: F.Baumgartnerio filmas

Skriejo greičiau už garsą

„Atsispyrimas buvo tobulas, vėliau pradėjau vartytis – maniau, kad suvaldžiau, tačiau tuomet tai išties prasidėjo. Mano greitis smarkiai didėjo, vartymasis tapo labai smarkus. Kelias sekundes galvojau, kad prarasiu sąmonę, – pasakojo F.Baumgartneris. – Ačiū dievui, sugebėjau sustoti – tai buvo labai sudėtinga. Daug sudėtingiau nei daugelis iš mūsų tikėjosi.“

Skafandrą dėvėjęs 43 metų parašiutininkas laisvai krisdamas pasiekė didžiausią 1 342 kilometrų per valandą greitį, kuris buvo 1,24 karto didesnis negu garso greitis.

Parašiutininkas veteranas laisvai krito 4 min. 20 sek. prieš išsiskleidžiant jo raudonos ir baltos spalvos parašiutui, o dar po kelių minučių jis nusileido dykumoje Naujosios Meksikos valstijoje.

Akustinio smūgio nepajutau – manau, jis įvyksta už tavęs, – sakė šuolininkas.

F.Baumgartneris sakė nepastebėjęs, kaip peržengė garso greičio ribą.

„Akustinio smūgio nepajutau – manau, jis įvyksta už tavęs“, – sakė šuolininkas.

Austrui teko laukti ilgiau nei dvi valandas, kol balionas pasiekė didžiausią aukštį. F.Baumgartneris vieną rekordą pagerino dar prieš iššokdamas: ankstesnis didžiausias aukštis, kurį žmonėms buvo pavykę pasiekti skrendant balionu buvo 34 668, užfiksuotas 1961 metais.

Per vaizdo transliaciją, kurią buvo galima stebėti visame pasaulyje, F.Baumgartneris trūkinėjančiu radijo ryšiu ištarė žodžius, panašius į JAV astronauto Neilo Armstrongo pirmąją frazę žengus ant Mėnulio paviršiaus: „Kartais tenka pakilti išties aukštai, kad suprastum, koks mažas esi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius